Äppelpaj med salt kola

POPULÄRT
koket.se
Äppelpaj med salt kola
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Äppelpaj med salt kola

19 ingredienser

40 m

Äppelpaj på hyvlade höstäpplen med salt kola och vaniljsås är en dessert som sätter guldkant på helgen!

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 15-20 äpplen (röda höstäpplen)

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 250 g vetemjöl
  • 130 g strösocker
  • salt
  • 1 citron, skalet
  • 0,5 tsk malen kanel

Salt kola

  • 2 dl rörsocker
  • 50 g smör
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 1 msk ljus sirap
  • salt

Vaniljsås

  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 130 g strösocker
  • 1 vaniljstång (eller vaniljsocker)
  • 1 msk citronsaft (+ skal)

Servering

  • atsinakrasse (eller citronmeliss)

Gör så här

  1. Hyvla äpplena tunt på mandolin och lägg bitarna i vatten.

Pajdeg

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform.
  2. Baka pajskalet i 10 minuter på 190 grader så den sätter sig.

Salt kola

  1. Koka ingredienserna till kolan till den är gyllenbrun. Låt svalna något.

Montering

  1. Häll kolan i pajformen och toppa med de hyvlade äpplena.
  2. Baka pajen på 190 grader i ca 20 minuter.

Vaniljsås

  1. Värm upp alla ingredienser till såsen (utom citronskalet) tills det börjar tjockna.
  2. Häll över såsen i en kall bunke och tillsätt citronskal. Låt sedan kallna.