Äppelpaj med salt kola
Äppelpaj med salt kola
19 ingredienser
40 m
Äppelpaj på hyvlade höstäpplen med salt kola och vaniljsås är en dessert som sätter guldkant på helgen!
Se Jonas Lagerström laga receptet

Ingredienser
- 15-20 äpplen (röda höstäpplen)
Pajdeg
- 150 g smör
- 250 g vetemjöl
- 130 g strösocker
- salt
- 1 citron, skalet
- 0,5 tsk malen kanel
Salt kola
- 2 dl rörsocker
- 50 g smör
- 2,25 dl vispgrädde
- 1 msk ljus sirap
- salt
Vaniljsås
- 3 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 6 äggulor
- 130 g strösocker
- 1 vaniljstång (eller vaniljsocker)
- 1 msk citronsaft (+ skal)
Servering
- atsinakrasse (eller citronmeliss)
Gör så här
- Hyvla äpplena tunt på mandolin och lägg bitarna i vatten.
Pajdeg
- Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform.
- Baka pajskalet i 10 minuter på 190 grader så den sätter sig.
Salt kola
- Koka ingredienserna till kolan till den är gyllenbrun. Låt svalna något.
Montering
- Häll kolan i pajformen och toppa med de hyvlade äpplena.
- Baka pajen på 190 grader i ca 20 minuter.
Vaniljsås
- Värm upp alla ingredienser till såsen (utom citronskalet) tills det börjar tjockna.
- Häll över såsen i en kall bunke och tillsätt citronskal. Låt sedan kallna.