Äppelpaj i långpanna
Äppelpaj i långpanna
9 ingredienser
1 h
En stor äppelsmulpaj i långpanna som räcker till ett helt gäng gäster. Bjud den gärna med Camillas hemgjorda vaniljsås. Receptet bakas i en långpanna med måtten 30x40 cm och ger ca 20 bitar äppelpaj.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Fyllning
- 1,8 kg äpple
- 1,5 msk malen kanel
- 2 dl strösocker
Smuldeg
- 300 g smör, kylskåpskallt
- 3 dl strösocker
- 6 dl vetemjöl
- 2,25 dl havregryn
- 1,5 tsk salt
Till servering
- vaniljsås
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme).
- Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Lägg dem i botten på långpannan.
- Tillsätt kanel och strösocker. Blanda ihop tills alla äppelbitar har fått kanel på sig. Fördela äppelfyllningen i ett jämnt lager i botten på formen.
- Nyp ihop alla ingredienserna till pajsmulet till en smulig deg. Strö smulet över äppelfyllningen i ett jämnt lager.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 24-30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
- Servera pajen varm eller kall med vaniljglass eller hemgjord vaniljsås.