Äppelpaj i långpanna

koket.se
Äppelpaj i långpanna
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Äppelpaj i långpanna

9 ingredienser

1 h

En stor äppelsmulpaj i långpanna som räcker till ett helt gäng gäster. Bjud den gärna med Camillas hemgjorda vaniljsås. Receptet bakas i en långpanna med måtten 30x40 cm och ger ca 20 bitar äppelpaj.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

Fyllning

  • 1,8 kg äpple
  • 1,5 msk malen kanel
  • 2 dl strösocker

Smuldeg

  • 300 g smör, kylskåpskallt
  • 3 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 2,25 dl havregryn
  • 1,5 tsk salt

Till servering

  • vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme).
  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Lägg dem i botten på långpannan.
  3. Tillsätt kanel och strösocker. Blanda ihop tills alla äppelbitar har fått kanel på sig. Fördela äppelfyllningen i ett jämnt lager i botten på formen.
  4. Nyp ihop alla ingredienserna till pajsmulet till en smulig deg. Strö smulet över äppelfyllningen i ett jämnt lager.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 24-30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Servera pajen varm eller kall med vaniljglass eller hemgjord vaniljsås.