Camillas smulpaj med hemgjord vaniljsås
Camillas smulpaj med hemgjord vaniljsås
15 ingredienser
1 h
Ett riktigt bra recept på klassisk smulpaj med bär och hemgjord vaniljsås. Galet god och busenkel att göra!
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Smuldeg
- 1 dl hasselnötter, rostade och skalade
- 225 g smör, kylskåpskallt
- 2,25 dl strösocker
- 4,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl havregryn
- 1 tsk salt
Fyllning
- 500 g frysta bär, t ex hallon och blåbär
- 0,5 dl syltsocker
- 2-3 tsk potatismjöl (eller majsstärkelse)
Vaniljsås
- 1 vaniljstång
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk (3 % fetthalt)
- 3 äggulor (storlek L på äggen)
- 1 msk majsstärkelse
- 3 msk florsocker
Gör så här
Smuldeg
- Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
- Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulig deg.
- Tryck ut ⅔ av degen i botten på pajformen och upp i kanterna. Förgrädda i 10 minuter.
Fyllning
- Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och fördela över pajbotten.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills smulet fått en fin, gyllenbrun färg.
Vaniljsås
- Skär en vaniljstång på mitten, skrapa ut fröna och ha ner både vaniljstång och frön ner i en kastrull.
- Tillsätt resten av ingredienserna till vaniljsåsen i kastrullen: vispgrädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och florsocker. Vispa ihop till en jämn smet med hjälp av en spiralvisp.
- Låt vaniljsåsen sjuda på medelvärme under konstant omrörning på spisen tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen. Plocka ur vaniljstångens skal ur såsen och häll upp den färdiga vaniljsåsen i en burk med tätt slutande lock eller i en skål som du täcker med plastfolie.
- Vaniljsåsen kan serveras både varm och kall. Godast är den kall när smakerna fått sätta sig. Vaniljsåsen håller i kylskåpet i lufttät burk i minst 4 dagar. Efter en dag eller så i kylskåpet kan såsen tjockna till lite, då är det bara att röra ner lite mjölk så blir den rinnig igen.