Äppelkladdkaka

Äppelkladdkaka Elisabeth
Foto: TV4
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Äppelkladdkaka

14 ingredienser

1 h

En kladdig och läcker kladdkaka med äpple är ett måste på hösten!

Ingredienser

portioner
  • smör (till formen)

Kladdkaka

  • 3 äpplen
  • 175 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 dl strösocker
  • 20 g smör, att klicka över kakan
  • smör, till formen

Sockerlag

  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en springform 24 cm i diameter. Smörj kanterna med smör.

Kladdkaka

  1. Skiva äpplena och kärna ur dem.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda ägg, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör i smör, vetemjöl och citronskal.
  4. Häll upp smeten i formen.
  5. Blanda kanel och socker. Vänd äppelskivorna i blandningen och lägg i ett cirkelformat mönster över smeten.
  6. Klicka på smöret och sätt in kakan i ugnen på nedersta falsen i 35-40 minuter.

Sockerlag

  1. Koka under tiden sockerlagen. Lägg socker och vatten i en kastrull och koka ett par minuter.

Servering

  1. Ta ut kakan och pensla med sockerlagen.
  2. Servera kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.