Äppelkladdkaka
Äppelkladdkaka
14 ingredienser
1 h
En kladdig och läcker kladdkaka med äpple är ett måste på hösten!
Ingredienser
- smör (till formen)
Kladdkaka
- 3 äpplen
- 175 g smör
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 citron, finrivet skal
- 2 tsk malen kanel
- 1 dl strösocker
- 20 g smör, att klicka över kakan
- smör, till formen
Sockerlag
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg bakplåtspapper i en springform 24 cm i diameter. Smörj kanterna med smör.
Kladdkaka
- Skiva äpplena och kärna ur dem.
- Smält smöret.
- Blanda ägg, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör i smör, vetemjöl och citronskal.
- Häll upp smeten i formen.
- Blanda kanel och socker. Vänd äppelskivorna i blandningen och lägg i ett cirkelformat mönster över smeten.
- Klicka på smöret och sätt in kakan i ugnen på nedersta falsen i 35-40 minuter.
Sockerlag
- Koka under tiden sockerlagen. Lägg socker och vatten i en kastrull och koka ett par minuter.
Servering
- Ta ut kakan och pensla med sockerlagen.
- Servera kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.