Äppelflan med salt kolasås

äppelflan med salt kolasås
Foto: Eva Hildén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Äppelflan med salt kolasås

12 ingredienser

1 h

Att frasiga äppelflan är gott - det är ingen nyhet. Toppa det med salt kolasås och du är i desserthimmelen!

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 förp smördeg, utkavlad, gärna glutenfri

Fyllning

  • 5-6 äpplen
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • 2 msk smör, smält
  • 1-2 msk florsocker
  • 1 tsk malen kanel

Kolasås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 0,66 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • flingsalt

Till garnering

  • myntakvist

Gör så här

Kolasås

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 minuter.
  2. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Smaka av med lite flingsalt. Låt kallna.

Flan

  1. Skär äpplena i fyra klyftor och skär bort kärnhusen. Skär klyftorna i tunna skivor och blanda med citronsaften.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Rulla ut smördegen tillsammans med papperet på en plåt. Lägg äppelskivorna omlott i grupper över degen, lämna en 6 cm bred degkant runtom.
  4. Pensla äppelskivorna med smöret och sikta över hälften av florsockret. Vik upp degkanten.
  5. Grädda flanen i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, ca 30 minuter.
  6. Låt svalna och pudra över resten av flor­ sockret och kanel över äppelfyllningen. Garnera med myntan.
  7. Servera med kolasåsen.