Äppeldröm med vaniljsås

Äppeldröm
Foto: TV4

Äppeldröm med vaniljsås

Av: Katarina - Åland

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Smulpaj med äpple får extra crunch med vaniljmüsli. Extra gott med hemgjord vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g äpple
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk strösocker
  • 1 krm flingsalt
  • smör, till formen

Smuldeg

  • 125 g smör, kallt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 0,5 dl Start vaniljmüsli

vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

Smuldeg

  1. Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt. När du har ”nypt” färdigt tillsätter du müslin.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
  3. Blanda äpplena med kanel, flingsalt och sirap, sätt bitarna i en ugnsform eller pajform.
  4. Häll sedan över müslin och fördela smulorna jämt så ser det snyggare ut.

Vaniljsås

  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter.
  2. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
  4. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.