Äppel- och kanelgalette

26 röster
1 h +kylning av degen
6
Äppel- och kanelgalette
Foto: TV4

En vacker och rustik paj med äpple. Blir höstens godaste fika tillsammans med en kula vaniljglass. 

Tips! Galetten går att göra både som stor eller som flera små men då blir baktiden kortare.


Visa mer
1 h +kylning av degen
6

Du behöver

Pajdeg

  • 220 g smör. kallt
  • 280 g vetemjöl
  • 15 g ljust muscovadosocker
  • 1 g salt
  • 75 g vatten, iskallt

Fyllning

  • 4 svenska äpplen (t ex discovery eller aroma)
  • 35 g majsstärkelse
  • 220 g rörsocker
  • 3 g malen kanel
  • 15 g rörsocker (till kanten)

Till servering

  • vaniljglass
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Deg
    Skär smöret i tärningar.
  2. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör på maxhastighet i 5 sekunder, eller tills du ser att degen smulat sig.
  3. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar gå ihop. Man ska se små flisor av smöret kvar.Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen 1 timme.
  4. Fyllning
    Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär äpplena i 2 mm tjocka skivor.
  5. Blanda socker, kanel och majsstärkelse i en bunke. Tillsätt äppelskivorna och blanda runt.
  6. Kavla ut pajdegen på ett bakplåtspapper till ungefär 3 mm tjocklek.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Lägg äppelskivorna i ett fjädermönster, utgå ifrån mitten, lämna ca 3 cm marginal mot ytterkanten.. Vik över den yttersta kanten mot mot mitten.
  9. Pensla kanterna med vatten och strö över rörsocker.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna något och servera med en kula vaniljglass.
28 september 2019

Laddar fler recept...