Äppel Crinklecake
Äppel Crinklecake
14 ingredienser
40 m
Har du inte testat crinklecake än så är det dags nu! Perfekt att njuta av i veckan.
Ingredienser
- smör (till formen)
- 1 förp filodeg
- 100 g smör
- 4 äpplen
- 1 dl strösocker
- 2 tsk malen kanel
Äggstanning
- 4 ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 150 g mandelmassa
- 2 tsk malen kanel
- 0,5 dl strösocker
Servering
- 1 dl blandade nötter (t.ex. pistasch och valnötter)
- glass
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en ugnsfast form som är ca 30x25 cm.
- Lägg filodegen på en arbetsbänk.
- Smält smöret.
- Pensla arken ett och ett med smör och vecka ihop papperet. Lägg det i formen och fortsätt tills formen är fylld.
- Kärna ur och skiva äpplena.
- Blanda kanel och socker. Vänd äppelskivorna i bladningen och stick ner äppelskivor med jämna mellanrum i filodegen.
- Sätt in formen i ugnen i 15-20 minuter tills degen börjar få en gyllenbrun färg.
- Ta ut formen och blanda ihop äggstanningen.
Äggstanning
- Vispa ihop ägg, mjölk och vispgrädde.
- Riv mandelmassan och blanda ner den och kanelen.
- Häll äggstanningen över filodegen och grädda i ytterligare ca 25 minuter tills äggstanningen satt sig.
Servering
- Ta ut och strö över nötterna. Servera gärna med vaniljglass.