Apelsinscones med glasyr och karamelliserad grädde

8 scones
Spela video Apelsinscones med glasyr och karamelliserad grädde
Foto: TV4

Apelsindoftande, söta scones som täcks med ett härligt lager glasyr och serveras med karamelliserad grädde. Lyxfrukost!

4 november 2017
8 scones

Du behöver

  • 360 g vetemjöl (6 dl)
  • 15 g bakpulver (1 msk)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 120 g smör, kallt och tärnat
  • 0,6 dl socker
  • 1,3 dl mjölk
  • 0,3 dl ekologisk apelsinjuice
  • 1 apelsin, zesten

Apelsinglasyr

  • 15 g mjölk 3 % (1 msk)
  • 10 g apelsinjuice (2 tsk)
  • 20 g smör
  • 180 g florsocker (3 dl)
  • 5 g vaniljsocker (1 tsk)

Karamelliserad grädde

  • 3 dl vispgrädde 40 %

Gör så här

  1. Scones
    Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Mät upp mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Lägg i smöret och smula ihop degen. OBS! Ska vara smuligt, ju mer man arbetar degen desto torrare blir den!
  3. Tillsätt sockret. Häll i mjölken, apelsinjuice och zest, rör runt med en träsked.
  4. Häll över på mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till 3 cm tjock. Stansa ut 8 scones med ett glas och lägg på bakplåtspapper. TIPS! Om de ligger långt ifrån varann får de spröda sidor och om de ligger mot varann så får de mjuka och man får bryta av dem.
  5. Baka av dem i cirka 12 minuter om dem hålls separat, ca 20 min om det ligger ihop. Baka tills de fått en gyllenbrun yta. Låt svalna av på galler.
  6. Apelsinglasyr
    Värm mjölk, juice och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  7. Lämna glasyren lite åt sidan och låt den tjockna ytterligare samtidigt som den svalnar av. Lägg ett bakplåtspapper under sconesen och häll över glasyr.
  8. Karamelliserad grädde
    Reducera ner 3 dl vispgrädde till hälften. Kyl ner till 6 grader och vispa upp. Servera till sconesen.
Kommentera receptet

Fler goda recept