Krämig god apelsincheesecake till adventsfirande och juldessert. Här visar vi tre olika varianter - från klassisk cheesecake till cheesecake i glas och cheesecakesnittar. Perfekt när du vill ge torra lussebullar nytt liv!
En älskad klassiker med karaktäristisk krämighet och fräsch smak.
Läs mer
Ingredienser
Koncept 1 - Hel cheesecake
300 g lussebullar
50 g smör
600 g Philadelphia Original
2 apelsiner
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
0,5 dl pistagenötter, hackade
Koncept 2 – Cheesecake i glas (4 port)
2-3 lussebullar
25 g smör
300 g Philadelphia Original
1 apelsin
0,5 dl florsocker
1 dl vispgrädde
0,5 dl pistagenötter, hackade
Koncept 3 – Fyllda lussebullar (4 st)
4 lussebullar
300 g Philadelphia Original
1 apelsin, skalet
0,5 dl florsocker
1 dl vispgrädde
sockerlag, till pensling
0,5 dl pistagenötter, hackade
Gör så här
Hel cheesecake
Klä en springform med bakplåtspapper.
Mixa lussebullarna till ett fint smul i matberedare eller med en stavmixer. Smält smöret och blanda ihop med smulet till en formbar massa. Fördela i botten på formen och tryck ut ordentligt.
Riv skalet från båda apelsinerna och pressa saften från 0,5 apelsin. Skär resten av apelsinerna till filéer och spara till garnering.
Vispa samman vispgrädde, Philadelphia, rivet apelsinskal och apelsinsaft till en jämn och fluffig smet. Tillsätt florsocker och vänd försiktigt ihop med hjälp av en slickepott till en jämn smet. Fördela den cheesecakesmeten i formen och låt stelna i frysen, gärna 4 h.
Garnera med apelsinfiléerna och hackade pistagenötter.
Cheesecake i glas
Mixa lussebullarna till ett fint smul i matberedare eller med en stavmixer. Smält smöret och blanda ihop med smulet till en formbar massa. Fördela i botten på 4 glas.
Riv skalet från apelsinen och pressa saften från 0,25 apelsin. Skär resten av apelsinen till filéer och spara till garnering.
Vispa samman vispgrädde, Philadelphia, rivet apelsinskal och apelsinsaft till en jämn och fluffig smet. Tillsätt florsocker och vänd försiktigt ihop med hjälp av en slickepott till en jämn smet. Fördela den cheesecakesmeten i glasen och låt stelna i kylskåp.
Garnera med apelsinfiléerna och hackade pistagenötter.
Fyllda lussebullar
Skär lussebullarna på längden så det blir en botten och ett lock.
Vispa samman vispgrädde, Philadelphia, rivet apelsinskal till en jämn och fluffig smet. Tillsätt florsocker och vänd försiktigt ihop med hjälp av en slickepott till en jämn smet. Fördela den cheesecakesmeten i glasen och låt stelna i kylskåp.
Bred ut cheesecakekrämen på lussebullarna och lägg på locket. Pensla med lite sockerlag och strö över hackade pistagenötter.