Apelsin- och chokladtårta med yuzu

15 röster

Ljuvlig tårta av Tea Malmegård med apelsinbotten, yuzukräm och chokladgrädde.

Visa mer

Du behöver

Choklad chantilly

  • 300 g grädde
  • 75 g mörk choklad

Kanelrostade hasselnötter

  • 100 g hasselnötter, skalade och rostade
  • 15 g florsocker
  • 1 g kanel
  • 0,5 krm salt

Apelsinbotten

  • 240 g vetemjöl (4dl)
  • 3 g salt (1/2 tsk)
  • 15 g bakpulver (1 msk)
  • 300 g strösocker (3 ¾ dl)
  • 125 g mjölk, (1 ¼ dl)
  • 125 g vegetabilisk olja, (1 ¼ dl)
  • 165 g ägg, rumstempererade (3 st)
  • 125 g apelsinsaft och zest (1 ¼ dl)

Yuzukräm

  • 100 g citronjuice och zest (1 dl)
  • 50 g yuzujuice (1 dl)
  • 110 g ägg (2 st)
  • 30 g gulor (2 st)
  • 1 förp kondenserad mjölk (400 g)

Dekoration

  • kakao
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Choklad chantilly
    Koka upp grädden och slå över chokladen. Blanda med en visp tills chokladen har smält ordentligt. Ställ in i kylen och låt svalna i minst 1h.
  2. Kanelrostade hasselnötter
    Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en djup plåt med ett bakplåtspapper. Lägg i alla ingredienser, blanda runt och rosta.
  3. Apelsinkaka
    Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform (24 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.

  4. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke.
  5. Rör ihop mjölk, vegetabilisk olja och ägg.
 Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en smet.

  6. Tillsätt apelsinsaften och zestet. Häll smeten i formen och grädda i mitten på ugnen på 170 grader i cirka 40-45 minuter.
  7. Ta ut kakan och låt den svalna.
  8. Yuzukräm
    Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Blanda zest, juice, ägg och kondenserad mjölk i en bunke. Låt stå i 15 minuter och sila sedan av zestet. Häll över avsvalnad apelsinkaka och baka i cirka 15 minuter tills krämen ”stannat”.
  10. Montering
    Vispa försiktigt upp choklad chantillyn, tar max 1 minut med elvisp eller bakmaskin. Spritsa toppar runt kakans ytterkant och jobba dig inåt. Pudra med kakao, lägg på nötter och servera!
31 oktober 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...