Apelsin- och chokladtårta med yuzu
Apelsin- och chokladtårta med yuzu
20 ingredienser
Ljuvlig tårta av Tea Malmegård med apelsinbotten, yuzukräm och chokladgrädde.
Ingredienser
Choklad chantilly
- 300 g grädde
- 75 g mörk choklad
Kanelrostade hasselnötter
- 100 g hasselnötter, skalade och rostade
- 15 g florsocker
- 1 g malen kanel
- 0,5 krm salt
Apelsinbotten
- 240 g vetemjöl [4 dl]
- 3 g salt [0,5 tsk]
- 15 g bakpulver [1 msk]
- 300 g strösocker [3,75 dl]
- 125 g mjölk [1,25 dl]
- 125 g olja [1,25 dl]
- 165 g ägg, rumstempererade [3 st]
- 125 g apelsinsaft och zest [1,25 dl]
Yuzukräm
- 100 g citronjuice och zest [1 dl]
- 50 g yuzujuice [1 dl]
- 110 g ägg [2 st]
- 30 g gulor [2 st]
- 1 förp kondenserad mjölk [400 g]
Dekoration
- kakao
Gör så här
Choklad chantilly
- Koka upp grädden och slå över chokladen. Blanda med en visp tills chokladen har smält ordentligt. Ställ in i kylen och låt svalna i minst 1h.
Kanelrostade hasselnötter
- Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en djup plåt med ett bakplåtspapper. Lägg i alla ingredienser, blanda runt och rosta.
Apelsinkaka
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform (24 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.
- Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke.
- Rör ihop mjölk, vegetabilisk olja och ägg. Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en smet.
- Tillsätt apelsinsaften och zestet. Häll smeten i formen och grädda i mitten på ugnen på 170 grader i cirka 40-45 minuter.
- Ta ut kakan och låt den svalna.
Yuzukräm
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda zest, juice, ägg och kondenserad mjölk i en bunke. Låt stå i 15 minuter och sila sedan av zestet. Häll över avsvalnad apelsinkaka och baka i cirka 15 minuter tills krämen ”stannat”.
Montering
- Vispa försiktigt upp choklad chantillyn, tar max 1 minut med elvisp eller bakmaskin. Spritsa toppar runt kakans ytterkant och jobba dig inåt. Pudra med kakao, lägg på nötter och servera!