Antons franska löksoppa

POPULÄRT
Antons franska löksoppa
Foto: TV4
Anton Kratz
Anton Kratz

Antons franska löksoppa

Av: Anton Kratz

Från: Sveriges mästerkock

18 ingredienser

För att få till den där djupa smaken i en fransk löksoppa är tricket att låta löken verkligen få ta tid på sig under stekningen och att hela tiden steka på låg värme. Om tiden ej finns så kan man köra på hög värme och röra om ofta. Se bara till så det inte bränns. Tips! Bryt gärna brödet i mindre bitar så blir det lättare att äta med sked sen.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 l vitt vin
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 lagerblad
  • 2 msk färsk timjan, finhackad
  • vitvinsvinäger
  • 1 baguette
  • 200 g gruyèreost
  • 100 g rökt ost, t ex scamorza
  • salt
  • svartpeppar

Isad silverlök med persilja

  • 2 silverlökar
  • 2 msk färsk persilja
  • is

Gör så här

Fransk löksoppa

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme.
  2. Skala och skiva löken tunt.
  3. Fräs löken i smör och olja i en stor kastrull. Rör då och då.
  4. Koka upp vatten med buljongtärning och lagerblad i en separat kastrull.
  5. Under tiden som löken karamelliseras så kan du skiva baguetten så tunt du kan. Torrosta skivorna i ugnen eller i en stekpanna. Långsamt, så det verkligen torkar ut brödet.
  6. Skala och finhacka vitlöken.
  7. När löken har fått fin färg och karamelliserats färdigt så tillsätter du vitlöken och låter den steka med i ca 30 sekunder.
  8. Häll på vinet. Låt nästan all vätska koka bort.
  9. Tillsätt buljong efter tycke och smak (beroende på hur tjock du vill ha soppan) samt finhackad timjan.
  10. Låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  11. Häll soppan i ugnssäkra soppskålar och lägg på brödet som ett lock. Riv över all ost.
  12. Gratinera i ugnen tills osten har fått färg.
  13. Ta ut soppan och lägg på silverlöken. Servera direkt.

Isad silverlök med persilja

  1. Skala och skiva silverlöken på mandolin så tunt det bara går.
  2. Lägg i ett isbad och låt ligga till servering.

Servering

  1. Häll av silverlöken och låt all vätska rinna av väl.
  2. Hacka persiljan fint och blanda med löken.
  3. Toppa soppan med den isade löken och servera genast.