Antipasto

4 röster
1 h 30 m
4

Siciliansk aubergineröra, små friterade mozzarellor, bresaola rullar och zucchiniplättar med myntablad: en perfekt blandning av små rätter som passar till bufféer och alla festliga tillfällen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h 30 m
4

Du behöver

Caponatina - Siciliansk aubergineröra:

  • 1 liten aubergine
  • Havssalt
  • Olja till fritering (cirka en halvliter jordnötsolja eller annat matolja)
  • 2 msk extra jungfru olivolja
  • 1 röd lök
  • 1 selleristjälk
  • 1 näve vildkapris (små)
  • 1 näve gröna eller svarta oliver (jag föredrar med kärna)
  • 150 g krossade tomater av god kvalité
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatkoncentrat
  • 1 msk muscovadosocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • Salt och peppar efter behag
  • Några blad färsk basilika

Mozzarelline panate - små friterade mozzarellor:

  • 1 pkt små mozzarellor cirka 15 st (150 g)
  • Ströbröd, osötat
  • 1 ägg
  • Salt och peppar efter smak
  • Olja till fritering (cirka en halvliter jordnötsolja)

Bresaola rullar:

  • 100 g Bresaola
  • 100 g färskost
  • Lite riven pepparrot
  • Ruccolasallad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 1 msk extra jungfru olivolja

Frittelle di zucchine - Zucchiniplättar med myntablad:

  • 1 zucchini, ekologisk
  • Salt
  • Peppar
  • 1 kruka färsk mynta
  • 50 g riven parmesanost
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Olja till fritering

Gör så här

  1. Caponatina - Siciliansk aubergineröra
    Skölj och tärna auberginerna med hela skalet kvar. Strö över lite salt och låt dem "svettas" ut den bittra saften i cirka 15 minuter i en sil, gärna längre.
  2. Dutta auberginerna med lite hushållspapper innan stekning för att förhindra stänk och stek dem i frityroljan tills de ändrar färg och blir genomstekta. Lägg auberginerna på hushållspappret igen för att rinna ut eftersom de suger åt sig mycket olja.
  3. Fräs vitlöken i en kastrull med lite olivolja, tillsätt hackad rödlök, hackad selleri, tomatkoncentrat och låt dem stekas några minuter. Ta bort vitlöken och lägg i krossade tomater, låt det koka upp och sjud sedan i 10–15 minuter på medelhög värme.
  4. Tillsätt oliverna, kapris, friterade auberginerna och sedan vinäger och sockret. Smaka sedan av med salt och lite svartpeppar. Låt det puttra i några minuter tills såsen har reducerats något. Serveras både kallt och ljummet.
  5. Mozzarelline panate - små friterade mozzarellor
    Du kan låta mozzarellorna rinna av i en sil och sedan vila på hushållspapper en halv timme innan du panerar dem.
  6. Vispa ägg och salt, tillsätt lite svartpeppar om du vill. Doppa mozzarellorna i det vispade ägget och sedan i ströbröd. Gör det två gånger (dubbelpanering). Den vita osten skall inte synas.
  7. Värm upp rikligt med olja i en liten kastrull. Fritera mozzarellorna i några minuter, tills de har fått en fin guldfärg. Servera genast, gärna på hushållspapper och med små tandpetare (gärna med små flaggor för att göra det extra fint!)
  8. Bresaola rullar
    Blanda färskosten i en skål med salt, pepparrot och svartpeppar.
  9. Hacka ruccolan (man kan även använda hela bladen) och lägg i blandningen.
  10. Lägg lite av kompotten i varje bresaolaskiva och rulla ihop den. Lägg det på fat och ringla över lite citronsaft och olivolja.
  11. Frittelle di zucchine - Zucchiniplättar med myntablad
    Riv zucchinin med en rivjärn med stora hål, blanda i lite salt och låt zucchini stå i en sil med en vikt på i en timme så att vattnet som finns inuti rinner av.
  12. Ta en bomullstrasa och pressa zucchinimassan i den så att de mesta av vätskan rinner ur.
  13. Lägg i en skål zucchinimassan, salt, peppar, ägg, lite finhackad mynta, parmesanosten, ströbrödet och mjölet och blanda ihop allt tills det blir en bra konsistens för att forma plättarna. Blir det för lös då kan du tillsätta lite mjöl och ströbröd.
  14. Ta en sked smet och forma plättarna. Värm upp frityrolja i en kastrull och lägg sedan plättarna lite i taget, fritera några minuter på varje sida till de fått en fin färg.
  15. Låt dem svalna på hushållspapper. Serveras både varmt och ljummet.
23 augusti 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept