Annas oststänger

Anna och Fanny Bergenström
Anna och Fanny Bergenström

Annas oststänger

19

6 ingredienser

Härliga till ett glas champagne vid tolvslaget. Stängerna kan sparas i frysen i 2-3 veckor.

Ingredienser

  • 150 g Västerbottensost eller riktigt lagrad herrgårdsost (inte parmesan)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk salt
  • 100 g smör, kylskåpskallt (eller margarin)
  • 1 msk vatten, kallt
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Riv osten helst i matberedare. Ta undan ca 1/3 av den rivna osten och lägg den på ett fat så länge. Låt resten vara kvar i apparatskålen.
  2. Lägg ner vetemjöl, salt och kylskåpskallt margarin eller smör skuret i stora kuber. Kör apparaten några sekunder. Droppa ner 1-2 msk kallt vatten och kör tills degen börjar formas till en boll. Låt degen vila 1 timme i kylskåp.
  3. Kavla ut degen till en 10 cm bred och ca ½ cm tjock remsa. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över den sparade osten.
  4. Skär eller sporra ut degen i cm-tjocka remsor. Lägg dessa på bakplåtspappersklädda eller smorda plåtar.
  5. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter i 225° värme.