Mandelskorpor biscotti

Mandelskorpor biscotti
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anna och Fanny Bergenström
Anna och Fanny Bergenström

Mandelskorpor biscotti

13 ingredienser

1h 45 min

Den perfekta hårdmjuka biscottiytan är inte helt lätt att få till, men de här goda, knapriga skorporna ligger väldigt nära det italienska originalet.

- Receptet är beräknat för ca 80 stycken skorpor.

Ingredienser

80 skorpor:

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0,25 tsk salt
  • 1 msk apelsinskal, finrivet
  • 0,5 tsk ev bittermandelessens
  • 1 dl olivolja
  • 300 g vetemjöl (knappt 6 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g sötmandel
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg, till pensling
  • 1 tsk strösocker, till brödglans
  • 1 msk vatten till brödglans

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessens, olja och sist vetemjöl som först blandats med bakpulver.
  3. Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda in de hela mandlarna och lite extra mjöl (om det behövs).
  4. Dela degen i 3-­4 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.
  5. Grädda skorporna mitt i ugnen i 25­-30 minuter. Låt längderna svalna cirka 15 minuter och skär dem sedan med riktigt vass kniv i knappt 3 centimeter tjocka skivor.
  6. Lägg skorporna på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Torka till skorporna i 100 grader ugnsvärme i 40­-60 minuter. Låt helst skorporna mogna i smaken till dagen därpå.