Hasselnötsglass
Hasselnötsglass
4 ingredienser
En underbart god och lättlagad dessert som håller ca 1 månad i frysen.
Ingredienser
- 200 g hasselnötter
- 3 dl vispgrädde
- 4 ägg, separera vita och gula
- 1,5 dl strösocker
Gör så här
- Bred ut hasselnötskärnorna i en långpanna. Rosta dem mitt i ugnen i
- 200° ugnsvärme i ca 5 minuter. Passa dem noga nötter bränns fortare än
- kvickt. Låt nötterna svalna lite och "gnugga" sedan av det mesta av de bruna innerskalen att lite sitter kvar gör ingenting.
- Hacka nötterna grovt. Eller bättre, mal ungefär hälften och hacka resten
- grovt.
- Vispa grädden, men vispa inte för hårt. Vispa gulorna med sockret tills
- det blir riktigt pösigt. Vänd ner nöthack och grädde.
- Vispa vitorna i en annan skål och med perfekt ren visp (minsta fettgnutta eller spår av äggula på vispen eller i bunken gör att vitorna inte blir styva). Vispa vitorna tills det går att vända uppochner på bunken utan att något rinner ur.
- Vänd ner äggvitevispet i nötsmeten -ta först ungefär hälften, sedan resten
- Lägg smeten i exempelvis en rak, smal brödform (som rymmer minst
- 1,5 liter) eller annat lämpligt kärl. Frys in glassen.