Ugnsbakat dillkött med syrliga morötter

Ugnsbakat dillkött med syrliga morötter
Foto: TV4

Ugnsbakat dillkött med syrliga morötter

Av: Ann-Mari Forsberg

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

Härliga husmanskost - dillkött är en riktig klassiker! Här serverad med syrliga morötter.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg högrev benfri
  • 3 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 morötter
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 2,5 dl matlagninggrädde
  • 3 msk citronsaft, färskpressad
  • 1 msk honung
  • 2-3 dl dill, finhackad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och blanda med pressad vitlök, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar, Pensla köttet med detta.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker gryta med lock och ställ in i ugnen, ca 1 ½ timme, tills det blir mört.
  4. Ta av locket de sista 20-30 minuterna. Spara skyn som ev blivit kvar i kastrullen, koka ihop till hälften.
  5. Skala och hyvla ner morötterna i en bunke.
  6. Koka upp vatten, ättiksprit, socker och ½ tsk salt i en kastrull.
  7. Låt svalna och häll lagen över morötterna. Låt dra i kylen (kan med fördel höras kvällen före).
  8. Värm créme fraichen och grädden precis före servering.
  9. Tillsätt citronjuice, honung, dill, 1 tsk salt, 2 krm peppar och skyn som blev över från grytan.
  10. Skär köttet i mindre bitar eller skivor och vänd ner det i såsen.
  11. Servera med bulgur eller potatis, de syrliga morätterna och kokta salladslökar.