Anklevertoast

Anklevertoast
Foto: Charlotte Gawell
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Anklevertoast

14 ingredienser

1 h

Lyxig toast med anklever, morotsmarmelad och portvinssirap. Perfekt som förrätt, snacks eller att servera som en snitt till en god dryck.

Receptet är ur boken Mannerströms Berså, Norstedts.

Ingredienser

portioner8 - 10

Morotsmarmelad

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl morot, rårivna
  • 0,75 dl vatten
  • 2 dl syltsocker
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 citron, saft

Portvinsreduktion

  • 3 dl portvin
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 150 g fetaost, i bit
  • 400 g anklever (hel eller paté)
  • 1 baguette
  • 2 msk smör, till stekning
  • 2 msk rörsocker

Gör så här

Morotsmarmelad

  1. Börja med morotsmarmeladen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp morötterna med vatten och socker. Låt småkoka tills morötterna går sönder. Späd med vatten om det kokar torrt. Tillsätt vinäger och vanilj och låt marmeladen småputtra tills den får en ganska klistrig konsistens. Tänk på att den tjocknar ytterligare när den har svalnat.
  3. Smaka av marmeladen med citronsaft.

Portvinsreduktion

  1. Koka ner portvinet tillsammans med socker till en nästan sirapsliknande konsistens, smaka av med balsamvinäger.
  2. Riv fetaosten på den grova delen av rivjärnet. Skär anklevern i tunna skivor och lägg dem på en plåt. Tunna, fina skivor får du enklast genom att doppa knivsudden i varmt vatten.
  3. Skär baguetten på tvären i ca 0,5 cm tjocka skivor, stek dem gyllenbruna på bägge sidor i smör.
  4. Strö över råsockret på ankleverskivorna och bränn av med en gasolbrännare.
  5. Bred ett lager av marmeladen på brödskivorna och strö fetaosten över. Fördela anklevern rättvist och ringla portvinssirapen över. Ett glas champagne är nästan ett måste till.