Ankbröst med sockerstekt potatis, kantarellsås och pressgurka

45m
4
Ankbröst med sockerstekt potatis, kantarellsås och pressgurka
Foto: TV4

Ankbröst med två sorters potatis serveras tillsammans med mustig kantarellsås och syrlig pressgurka.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 maj 2017
45m
4

Du behöver

Inlagd gurka

  • 1 slanggurka
  • 1 dl socker
  • 2-3 msk ättikssprit

Potatis

  • 8 normalstora vanliga potatisar

Anka

  • 3-4 ankbröst, à 350 gram
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 4 msk smör

Sås

  • 0,5 äpple
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2-3 msk mjöl
  • 5 dl grädde
  • 2 msk oxfond
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 0,5 dl vitt vin, valfritt
  • 2 dl torkade Haldokantareller, eller vanliga trattkantareller.

Sockerstekt potatis

  • 400 g kulpotatis
, färdigskalad
  • 1 dl socker
  • 2-3 msk smör

Tillbehör

  • 50 g ärtskott, till garnering
  • salladsblad, till servering

Gör så här

  1. Inlagd gurka
    Börja så tidigt som möjligt med att lägga in gurkan, gärna dagen innan den ska ätas.
  2. Skiva gurkan tunt och blanda den med 1 dl socker och 3 msk ättikssprit.
  3. Ställ in i kylen och rör runt efter en timme.
  4. Potatisen
    Skala potatisen och koka den så att den är färdigkokt när det är dags att servera.
  5. Det är inte lätt att få allt färdigt i rätt tid men ett knep är att koka potatisen ca 20 min istället för 30 min och sedan dra bort kastrullen från plattan och låta potatisen efterkoka i vattnet. Under lock kan potatisen hållas varm uppemot en halvtimme utan problem.  
  6. Anka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Skär några snitt i bröstsidan på ankbrösten med ca 1 cm mellanrum. Försök att inte skära i köttet utan bara i skinnet. Salta och peppra på både skinnsidan och köttsidan.
  8. Stek sedan ankbröstet i en stekpanna, med eller utan smör med skinnsidan nedåt i ca 6-7 min eller till skinnet fått en gyllenbrun färg.
  9. Vänd därefter köttet och stek det på andra sidan i två minuter.
  10. Fettet som samlas i pannan ska du spara till såsen.
  11. Lägg in brösten på galler över en braspanna med skinnsidan upp. Stick in en stektermometer i den tjockaste biten och tillaga i ugnen till innertemperaturen är 54 grader. Vill du ha helt genomstekt kan du fortsätta till 60 grader.
  12. Ta nu ut ankan och lägg skivorna i folie och låt vila i 10-20 min.
  13. Sås
    Dela det halva äpplet i fyra bitar.
  14. Skala löken och skiva eller grovhacka den, låt löken och äpplet puttra i en kastrull tillsammans med en smörklick. Låt detta småputtra gärna en halvtimme så äpplet och löken blir riktigt mjuk.
  15. Gör en redning på mjöl och hälften av grädden som du häller i kastrullen.
  16. Tillsätt fonden och fettet du fick i stekpannan efter att du stekt ankbröstet, tillsätt salt och peppar efter tycke och smak. Tänk på att ankfettet har en del sälta så salta inte förrän du smakat av såsen.
  17. Tillsätt 1 msk svartvinbärsgelé och vitt vin om så önskas.
  18. Koka upp såsen och häll i resten av grädden till du fått önskad konsistens.
  19. Skulle såsen bli för tjock kan du antingen hälla i mer grädde eller lite vanlig mjölk. När såsen kokat upp ska du sila såsen i en finmaskig sil så du får en slät sås.
  20. Ställ kastrullen på plattan på mycket låg värme och rör ner kantarellerna.
  21. Håll såsen varm tills det är dags att servera.
  22. Sockerstekt potatis
    Skölj kulpotatisen, låt rinna av.
  23. 
Smält smöret i panna tills det tystnat.
  24. Häll strösockret som en liten kulle mitt i pannan. Smöret och sockret ska smältas ihop till en brun karamell, detta ska göras under ganska hög värme. Rör gärna runt lite när sockret börjat smälta.
  25. Häll försiktigt ner den avrunna kulpotatisen i stekpannan. Var försiktigt eftersom karamellstänk bränns ganska mycket.
  26. Stek potatisen i 10-15 minuter till den fått den ytan du vill ha.
  27. Häll över potatisarna i en liten skål och svep lite aluminiumfolie över den.
  28. Servering
    Skär upp ankbrösten i centimeterstora skivor. Mittbitarna är bäst men hela bröstet kan med fördel ätas, 4- 6 skivor brukar vara en lagom portion.
  29. Lägg upp köttet på tallriken tillsammans med sås och båda potatissorterna.
  30. Lägg pressgurkan i en skål bredvid så du inte blöter ner tallriken.
  31. Garnera med salladsblad och några ärtskott.
Kommentera receptet

Fler goda recept