Skär ett rutmönster i skinnet på ankbrösten. Rubba ankbrösten med kaffepulver, salt och peppar.
Lägg i en ugnssäker form och ställ in mitt i ugnen. Ta ut när innertemperaturen är 45 grader. Låt vila.
Stekt fläsk med lök
Skala och skär schalottenlöken i 2 cm tjocka skivor. Skär fläskskivan i stora tärningar.
Smält smöret på låg värme i en stekpanna. Lägg i fläsket och lökskivorna i pannan. Låt tillagas i smöret medan du fortsätter med resten, ös lökskivorna med smöret och vänd dem försiktigt efter halva tiden.
Mangodressing
Skala, kärna ur och skär mangon i tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Pressa apelsinen och finriv skalet.
Fräs schalottenlöken i smöret i en kastrull. Tillsätt mango (spara lite till garneringen), skal och saft från apelsinen samt kycklingfond. Låt småkoka ca 15 minuter under lock, rör om då och då.
Ta från värmen och mixa till en slät sås med stavmixer. Smaka av med salt samt vitvinsvinäger.
Rotfruktssallad
Skala och skär morötter och palsternacka i 5-6 cm långa stavar. Koka dem mjuka i saltat vatten med smör (koka gärna den lila moroten separat då den annars färgar de andra rotfrukterna), 10-12 minuter.
Vid servering
Fortsätt med ankan. Smält smöret till ankan i en het panna och lägg i ankbrösten. Stek tills de har fått en fin yta. Tillsätt ansjovisspad samt kaffe, ös ankbrösten omsorgsfullt under medelvärme tills innertemperaturen når ca 55 grader. Ta upp ankbrösten och låt vila några minuter före servering. Smaka av stekskyn och spar den till serveringen.
Uppläggning
Skär ankbröstet i skivor och lägg upp på en tallrik. Lägg upp rotsakerna och häll över mangodressingen, toppa med den finskurna salladslöken och resterande mangotärningar. Ringla lite sky över ankan. Lägg upp lök och fläskbiten, det kommer att ge fin sälta till rätten. Smaklig spis!