Ank- eller kycklingbröst med apelsinsås

Ank- eller kycklingbröst med apelsinsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ank- eller kycklingbröst med apelsinsås

12 ingredienser

Ankbröst är riktig lyx. Till anka passar apelsinsmak väldigt bra. Det här receptet går även utmärkt att laga med kycklingfilé. Servera med potatiskroketter och kokta grönsaker.

Ingredienser

portioner
  • 4 ankbröst
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, till stekning

Apelsinsås:

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 dl madeiravin
  • 2 msk apelsinsaft, pressad
  • 4 dl kalvbuljong (eller kycklingbuljong)
  • 2 msk smör, till stekning
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn i smör runt om. Efterstek i ugn i 8-10 minuter eller till innertemperaturen är 67°. Håll varmt. Skiva upp precis innan servering.
  2. Apelsinsås: Finhacka löken och fräs i smör. Smält smöret i en kasrull. Ta av från plattan och vispa ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen. Lägg i löken tillsammans med madeira och apelsinsaft. Spä med buljong, lite i taget. Koka såsen ca 15 minuter. Krydda med salt och peppar. Sila.
  3. Lägg upp det skivade ankbröstet på varmt serveringsfat. Häll såsen över.