Ångat jasminris med aubergine

Ångat jasminris med aubergine
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Ångat jasminris med aubergine

10 ingredienser

1 h 20 m

Het ångad auberginesallad med jasminris är en rätt som passar perfekt till helgmiddagen!

Ingredienser

portioner

Auberginesallad

  • 100 g aubergine (asiatisk)
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk soja (ljus)
  • 1,5 msk vinäger (chingkiangvinäger)
  • 2 msk chiliolja (Chiew Chow chili oil)
  • 1 tsk sesamolja

Jasminris

  • 5 dl jasminris
  • vatten

Servering

  • salladslök, grön och hackad i fiskögon
  • sichuanpeppar, rostad och mortlade

Gör så här

Auberginesallad

  1. Dela auberginen på längden och ånga bitarna i 20 minuter. Låt sedan svalna.
  2. Lös upp sockret i soja och vinäger. Tillsätt chili och sesamolja.

Jasminris

  1. Häll riset i en rymlig bunke och fyll upp med vatten, riset kommer att svälla under blötläggningen.
  2. Låt stå mellan 30 minuter till 2 timmar, ju längre tid desto mjukare ris.
  3. Häll av vattnet och skölj några extra gånger tills vattnet rinner klart.
  4. Fyll på med ytterligare vatten tills vattnet är 1,5 cm (ett finger) ovanför riset.
  5. Koka riset i riskokare eller i gryta på spisen. Låt riset koka upp, lägg på ett lock och sänk sedan värmen. Sjud riset i ca 15 minuter eller tills vattnet kokat bort.
  6. Ta bort grytan från värmen och låt riset vila under lock i 15 minuter.

Servering

  1. Servera auberginesalladen med riset, salladslök och nymortlad sichuanpeppar.