Ångad äggcrème med räkor och shiitake

koket.se
Ångad äggcrème med räkor och shiitake ny
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Ångad äggcrème med räkor och shiitake

11 ingredienser

40 m

Chawanmushi som den här rätten heter består av japansk ångad äggcrème med räkor och shiitake.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 shiitakesvamp, skivade (färska)
  • 12 vannameiräkor (MSC-märkta)
  • 2 msk salladslök, finskivad
  • 50 g shimejsvamp

Äggkräm

  • 100 g ägg [2]
  • 1 tsk mirin
  • 1 tsk soja (ljus)
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl dashibuljong (av buljongpulver) [240 ml]

Topping

  • shisoblad
  • regnbågsrom

Gör så här

  1. Lägg upp ingredienserna i portionsskålar.

Äggkräm

  1. Vispa upp äggen med mirin, soja, salt och buljong.
  2. Sila ner blandningen i en ny skål så äggen får en silkig konsistens.
  3. Häll äggblandningen över ingredienserna i skålarna, låt gärna ingredienserna sticka upp lite. Ge varje skål ett lock av folie.
  4. Koka upp vatten i en vid gryta, vattnet ska räcka halvvägs upp på skålarnas sida.
  5. När vattnet kokar så ställ ner skålarna och sänk värmen. Vattnet ska inte koka längre utan hålla ca 80 grader. Lägg ett lock på grytan och ånga i 25–30 minuter.
  6. För att se om det är klart sticker du ner en bambusticka i mitten, vätskan som kommer upp ska vara klar.

Servering

  1. Toppa med shisoblad och rom vid servering.