Ångad äggcrème med räkor och shiitake
Ångad äggcrème med räkor och shiitake
11 ingredienser
40 m
Chawanmushi som den här rätten heter består av japansk ångad äggcrème med räkor och shiitake.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
- 4 shiitakesvamp, skivade (färska)
- 12 vannameiräkor (MSC-märkta)
- 2 msk salladslök, finskivad
- 50 g shimejsvamp
Äggkräm
- 100 g ägg [2]
- 1 tsk mirin
- 1 tsk soja (ljus)
- 0,5 tsk salt
- 2,5 dl dashibuljong (av buljongpulver) [240 ml]
Topping
- shisoblad
- regnbågsrom
Gör så här
- Lägg upp ingredienserna i portionsskålar.
Äggkräm
- Vispa upp äggen med mirin, soja, salt och buljong.
- Sila ner blandningen i en ny skål så äggen får en silkig konsistens.
- Häll äggblandningen över ingredienserna i skålarna, låt gärna ingredienserna sticka upp lite. Ge varje skål ett lock av folie.
- Koka upp vatten i en vid gryta, vattnet ska räcka halvvägs upp på skålarnas sida.
- När vattnet kokar så ställ ner skålarna och sänk värmen. Vattnet ska inte koka längre utan hålla ca 80 grader. Lägg ett lock på grytan och ånga i 25–30 minuter.
- För att se om det är klart sticker du ner en bambusticka i mitten, vätskan som kommer upp ska vara klar.
Servering
- Toppa med shisoblad och rom vid servering.