Tjinuskipaj med lingon
Tjinuskipaj med lingon
9 ingredienser
God kolapaj med fräsiga lingon. Syrligt och knäckigt.
Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på
Ingredienser
- 125 g smör
- 1 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk vatten, iskallt
- 4 dl lingon
Tjinuskikola
- 2 dl grädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 100 g smör
Gör så här
- Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
- Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
- Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10–15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!
- Rör ner smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
- Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.) Garnera pajen med bär strax före servering.