Tjinuskipaj med lingon

Tjinuskipaj med lingon
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Tjinuskipaj med lingon

9 ingredienser

God kolapaj med fräsiga lingon. Syrligt och knäckigt.

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten, iskallt
  • 4 dl lingon

Tjinuskikola

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
  2. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
  3. Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10–15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!
  4. Rör ner smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
  5. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.) Garnera pajen med bär strax före servering.