Crème brûlèe med tonkaböna, citrongräs tequilainlagda blåbär och mandarinsallad

Crème brûlèe med tonkaböna, citrongräs tequilainlagda blåbär och mandarinsallad
Foto: Maria Marteleur

Crème brûlèe med tonkaböna, citrongräs tequilainlagda blåbär och mandarinsallad

Av: Andreas Johansson

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

En fransk klassisk efterrätt med tequila - kan det blir festligare?

Arette Gran Clase är en limiterad produkt. Varje år tillverkas
endast 20 fat, vilket gör den mycket svår att komma över. Arette
Gran Clase är en single-barreltequila och varje flaska märks för
hand. Den serveras bäst som en exklusiv avec något under
rumstemperatur i ett Riedel tequilaglas, gärna tillsammans med
Orangettes (chokladdragerade torkade apelsinskal). Arette Gran
Clase har lagrats i 3 år vilket av många anses vara den lagringstid
då den perfekta balansen mellan fat och agave uppstår.

Om receptet:
Tonkabönor finns oftast att köpa i större saluhallar och välsorterade matbutiker.

Eftersom blåbären ska ligga och dra i i tequilan måste detta göras först.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl grädde
  • 6 tonkabönor
  • 2 citrongräs
  • 95 g strösocker
  • 5 äggulor

Blåbärs- och mandarinsallad

  • 1 ask färska blåbär
  • 6 cl Tequila Garcia Lemon
  • 3 mandariner
  • 1 apelsin
  • mynta
  • 1 limefrukt, saft

Gör så här

  1. Koka upp grädden med tonkaböna och citrongräs. Blanda äggulor och strösocker försiktigt. Slå
  2. på den varma gräddblandningen och rör försiktigt, inte vispa för då blir brulèen svår att grädda.
  3. Låt smeten stå över natten och sila sedan upp i portionsformar och baka i vattenbad i ugn på 120
  4. grader cirka 30 - 40 min.
  5. Lägg blåbären i en skål och häll på tequilan, detta måste göras minst 2 dagar i förväg då blåbären tar till sig smaken.
  6. Hacka mandarin och apelsin och blanda med mynta, limejuice och en skvätt tequila. Bränn brûlèen med råsocker. Servera blåbär och mandarinsalladen vid sidan av brûlèen.