Chokladfondant med äpplechutney

Chokladfondant med äpplechutney
Foto: TV4

Chokladfondant med äpplechutney

Av: Anders Taube

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

Cokladfondant passar utmärkt med glass, där smakerna från choklad, äpplen och vaniljglass verkligen förstärker varandra. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 100 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 1 äggula
  • 2 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 3 dl koncentrerad äppeljuice
  • 80 g smör

Äpplechutney

  • 0,5 gul lök
  • 2 äpplen
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl strösocker
  • 2 kanelstänger
  • 1 ingefära, liten bit

Gör så här

  1. Skala och ta ut kärnhuset på äpplet.
  2. Hacka löken och stek på svag i kastrull med äpplet.
  3. Häll över äpplecidervinäger och lägg i socker, kanel och ingefäran.
  4. Koka tills smakerna gått samman och äpplena mjuknat, ställ åt sidan.
  5. Smält chokladen i vattenbad.
  6. Smält smör och vispa poröst med socker.
  7. Vispa i äggula och sedan ett ägg i taget.
  8. Slå i den smälta chokladen i smeten.
  9. Smörj 4 små formar och fyll på med smeten.
  10. Backa i ugnen på 200 grader i 5-6 min.
  11. Servera med vaniljglass.