Pici con Salsiccia

Pici con Salsiccia
Foto: Anders Strand

Pici con Salsiccia

Av: Anders Strand

12 ingredienser

Pici är en handrullad pasta som är mycket omtyckt nere i Toscana. Man äter den ofta med ragu gjord på vildsvin, hare, kanin eller fläsk. I det här receptet serverar vi Picin tillsammans med Italienarnas favoritkorv salsiccia.

Ingredienser

portioner

Pici

  • 350 g vetemjöl (finmalet)
  • ca 1 dl vatten

Salsiccia

  • 4 färska salsicciakorvar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 3-4 dl pastavatten
  • 4-5 dl parmesanost, riven
  • olivolja, till stekning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Pici

  1. Häll mjölet i en bunke och gör en grop i mitten av mjölet.
  2. Häll i lite vatten i gropen och rör med handen tills att det börjar bli en deg.
  3. Det kan behövas mer/mindre vatten beroende på kvalitet på mjöl och luftfuktighet.
  4. Knåda degen i ca 10 minuter eller tills den är smidig och elastisk.
  5. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
  6. Dela degen i två delar och kavla ut till 1 cm tjocka, avlånga bitar.
  7. Smörj in bitarna med olivolja och skär ut 1 cm breda bitar.
  8. Rulla ut bitarna med händerna till långa tjocka spagetti. De behöver verkligen inte bli exakt lika långa/tjocka. Det är ju hantverk!
  9. Dra bitarna genom lite vetemjöl, låt vila.

Salsiccia

  1. Ta bort skinnet från Salsiccian och hacka igenom den.
  2. Värm upp lite olivolja i en stekpanna och stek löken mjuk.
  3. Tillsätt salsiccian och stek den gyllenbrun samtidigt som du finfördelar den med en gaffel.
  4. Häll i vin och citronskal och reducera ner tills det är nästan torrt.
  5. Koka Picin i rikligt med saltat vatten i 4-6 minuter. Var noga med att salta tillräckligt. Vattnet skall smaka hav.
  6. Nu är det dags för det viktigaste momentet! Värm upp salsiccian igen och häll i pastan i stekkärlet tillsammans med lite av kokvattnet.
  7. Tillsätt parmesanen och rör runt så att det blir såsigt. Tillsätt lite mer pastavatten om det är för torrt.
  8. Låt det puttra i ett par minuter så att pastan kan suga upp såsen.
  9. Tillsätt persiljan rör om och lägg upp på tallrik.
  10. Ringla över lite olivolja och extra parmesan. Servera.