Kokt rimmad oxbringa med pepparrot

Kokt rimmad oxbringa med pepparrot
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén
Anders Levén

Kokt rimmad oxbringa med pepparrot

26

16 ingredienser

2h 50 min

Det tar tid att att laga klassisk mat, men det är värt varenda minut att vänta på.

Att montera betyder att man förhöjer smaken med grädde eller smör.

Ingredienser

portioner4
  • 600 g rimmad oxbringa
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 6 lagerblad
  • 10 pepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 timjanskvist
  • 0,5 vitkål (eller spetskål)
  • 1 morot
  • 200 g potatis
  • purjolök
  • färsk pepparrot, riven
  • salt
  • peppar
  • färsk kruspersilja
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Köttet kan förberedas dagen innan du har planerat att äta det.
  2. Lägg köttet i en rymlig gryta och fyll på vatten så att det täcker. Skala och dela morot och lök i grova bitar och lägg ner dem i grytan tillsammans med kryddorna.
  3. Koka upp och låt sjuda i 2-3 timmar. Köttet skall vara mycket mört (prova med en stekgaffel). Skumma koket hela tiden så blir buljongen klar.
  4. Lyft ur kött och grönsaker precis innan servering. Låt buljongen koka upp och krydda med salt och peppar. Montera med smör och strö över persilja och riven pepparrot.
  5. Skär resterande grönsaker i rätt grova bitar och koka dem i buljongen. Potatis och morot måste koka längst så lägg i dem först.
  6. Skiva köttet tunt och värm det i buljongen precis innan servering.