Finskuren festfilé med rösti

Finskuren festfilé med rösti
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Levén
Anders Levén

Finskuren festfilé med rösti

8

15 ingredienser

35 min

Kalvfilé som kan bytas ut mot fläskfilé, finstrimlad i krämig sås med serveras med gyllenstekt potatiskaka - rösti.

Ingredienser

portioner4
  • 400 g kalvfilé (eller fläskfilé)
  • 1 gul lök, hackad
  • smör, att steka i
  • 10 champinjoner, skivade eller kvartade
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl grädde
  • salt
  • peppar

Rösti:

  • 400 g potatis, halvkokt
  • olja
  • margarin
  • salt
  • peppar
  • muskot

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka potatisarna med skalet på i en gryta med lättsaltat vatten. Låt dem inte bli helt färdigkokta.
  3. Skala potatisarna och riv dem grovt.
  4. Forma plättar av potatisen och stek dem hastigt i en panna med margarin och lite olja. Salta och peppra och krydda eventuellt med lite muskot. Vänd dem och låt sedan steka färdigt i ugnen.
  5. Finstrimla köttet. Skala och hacka löken och dela champinjonerna.
  6. Hetta upp en stekpanna och fräs köttet i smör tillsammans med lök och champinjoner.
  7. Pudra med mjöl och slå över vin och grädde. Låt koka i 10 minuter och smaksätt med salt och peppar.
  8. Servera kalvfilén tillsammans med röstin och eventuellt gelé.