Tomatsoppa med basilikatoast

Tomatsoppa med basilikatoast
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Levén
Anders Levén

Tomatsoppa med basilikatoast

53

17 ingredienser

30 min

Tomatsoppa är enkelt och väldigt gott. Servera med ett härligt vitt bröd och krämig ost så känns det hela lite lyxigare.

Mixar du din soppa i en blender, tänk på att låta den svalna något och att inte hälla i för mycket på en gång, mixa hellre i flera omgångar. Mixar du varm vätska bildas det ett tryck i kannan och locket kan flyga av.

Ingredienser

portioner4
  • 5 dl passerade tomater, på burk
  • 3 dl hönsbuljong
  • 2 dl grädde (eller matlagningsyoghurt)
  • 2 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • vitpeppar, grovmalen
  • olivolja
  • strösocker
  • 4 landgångsbröd
  • 2 dl färskost (crème bonjour)
  • 2 dl färsk thaibasilka
  • olivolja
  • salt
  • ev vitlök

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i olja i stekpanna. Tillsätt de passerade tomaterna, kryddorna, vattnet och buljongen. Låt koka i 15 minuter.
  2. Mixa tomatblandningen i en blender eller med stavmixer och tillsätt sockret och grädden. Häll soppan i kastrullen igen och koka ytterligare 5 minuter. Mortla kryddorna med salt och peppar och tillsätt.
  3. Skiva landgångsbrödet på längden och stek i stekpanna i olja med lite vitlök (valfritt). Låt sedan brödet kallna på ett papper. Mixa basilikan och färskosten med blender eller gaffel och bred på toasten.
  4. Servera toasten till soppan. Vill man sen servera till barnen så passar makaroner väldigt bra till.