Bagels à la Levén

Bagels
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Bagels à la Levén

6 ingredienser

I USA finns det bagelställen överallt. Till frukost, lunch eller mellanmål äter man den mjuksega brödbullen som breds med färskost och fylls med goda pålägg.

Ingredienser

portioner
  • 15 g jäst
  • 300 g vatten
  • 500 g vetemjöl
  • 15 g strösocker
  • 7 g salt
  • vallmofrö, eller sesam

Gör så här

  1. Blanda allt utom sesamfrön i 8 minuter.
  2. Låt jäsa 60 minuter i en bunke.
  3. Stöt ner och dela degen i 8 bitar.
  4. Rulla ut och forma varje del till en ring.
  5. Lägg på mjölad plåt, täck med handduk och jäs i 30 minuter till.
  6. Koka upp vatten i en rymlig kastrull, sänk ner 2-3 bagels i taget och sänk temperaturen så att vattnet sjuder. Låt bageln flyta upp till ytan och vänd en gång. Låt den simma ca 1 minut. Tag upp med en hålslev.
  7. Lägg på mjölad plåt, strö på sesam/vallmo/lök/ost.
  8. Baka i 220 grader ca 10 minuter.