Stekt strömming på hederligt vis

Stekt strömming på hederligt vis
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Stekt strömming på hederligt vis

16 ingredienser

1h 35 min

Senapsmarinerade och persiljespäckade strömmingsflundror med luftigt potatismos.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 30 strömmingsflundror (klippta)
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 0,5 dl svensk senap
  • salt
  • peppar
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl veteströ
  • färsk kruspersilja
  • 800 g mjölig potatis
  • 4 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar
  • muskot

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Tvätta strömmingen i kallt vatten och klipp bort eventuella fenor.
  2. Vispa samman senap, ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg ner de väl avrunna strömmingarna och låt dem marinera i mjölkblandningen i minst en timme.
  4. Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten.
  5. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör, mjölk, muskot, salt och peppar. Rör eller vispa slätt.
  6. Lägg ihop flundrorna med en persiljekvist emellan och vänd dem i blandningen av rågmjöl och ströbröd. Stek sen i smör 2-3 minuter på varje sida.
  7. Servera strömmingen tillsammans potatismoset.