Färsk pasta med parma och parmesan
Färsk pasta med parma och parmesan
9 ingredienser
35 min
Egen pasta är inte särskilt svårt att göra. Man kan kavla och strimla pastadegen för hand, men det underlättar betydligt med en pastamaskin!
Ingredienser
- 2 ägg
- 200 g durumvetemjöl
- 200 g parmesanost, riven
- 400 g parmaskinka, i tunna skivor
- 1 dl färsk bladpersilja, strimlad
- 3 klyftor vitlök, skalade
- smör
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Väg äggen utan skal och väg sedan upp dubbla mängden mjöl.
- Kör ägg och mjöl i en matberedare tills det hela blir smuligt. Ta upp och forma till en pastadeg.
- Platta ut degen och kör den i omgångar genom en pastamaskin så att den blir tunnare och tunnare. Strimla degen sista omgången och lägg den åt sidan.
- Skala vitlöksklyftorna och stek dem i en panna med smör. Låt gärna gå färdigt i ugnen på 175 grader i 5 minuter.
- Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig gryta. Lägg ner pastan och låt den koka i 2 minuter.
- Häll av vattnet, rör ner en klick smör, hälften av parmesanosten och persiljan.
- Fördela pastan i djupa tallrikar och lägg parmaskinka och vitlöksklyftor ovanpå. Strö över resten av parmesanosten och persiljan och dra några varv med pepparkvarnen.