Öländska kroppkakor
Öländska kroppkakor
8 ingredienser
1h 10 min
En öländsk klassiker som man förr i tiden endast åt vid speciella tillfällen. Öländska kroppkakor innehåller delvis rå potatis vilket ger dem en gråare ton än småländska kroppkakor.
Ingredienser
- 1 kg potatis, rå
- 250 g potatis, kokt
- 0,75 dl vetemjöl
- 0,75 dl kornmjöl
- 200 g rimmat sidfläsk
- 1 gul lök
- 2 msk malen kryddpeppar, grovmald
- 100 g smör
Gör så här
- Riv den råa potatisen, lägg den i en duk och krama ur så mycket vätska som möjligt. Lägg därefter potatisen i en bunke.
- Pressa den kokta potatisen. Lägg den i bunken med den rivna potatisen. Tillsätt mjölet och kornmjölet. Blanda allt till en fin och smidig deg, tillsätt lite mer mjöl och smeten blir alltför lös.
- Skär fläsket i tärningar och finhacka löken. Fräs det tillsammas i en stekpanna så att fläsket blir knaprigt. Tillsätt kryddpeppar.
- Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rulla under tiden degen till en rulle och skär den i jämnstora, ganska tjocka bitar. Gör en liten grop i varje degbit som du fyller med lite lök och fläsk.
- Förslut gropen med handen och rulla försiktigt till en rund kaka. Lägg ner kroppkakorna i det kokande vattnet och låt koka i ca 40 min.
- Skira smöret: Smält smöret i kastrull utan att bränna det. Häll över det i en kanna och låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av den klara delan av smöret till serveringen och häll bort det grumliga.
- Lägg upp kroppkakorna på tallrikar med det skirade smöret och lingonsylt.