Ärtsoppa på klassiskt vis
Ärtsoppa på klassiskt vis
11 ingredienser
1h 20 min
En älskad vardagsrätt som passar utmärkt till storkok. Din ärtsoppa kan med fördel stå i kylen ett dygn före servering så att smaken blir fylligare.
Hoppa över köttet för en vegetarisk version.
Ingredienser
- 5 dl gula ärtor
- 1,5 l vatten, till blötläggning
- 1,5 l vatten, till kokning
- 400 g rimmat fläsk
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk mejram
- 4 hela nejlikor
- 4 msk skånsk senap
- 5 pepparkorn
Gör så här
- Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
- Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan och eventuellt 4 hela nejlikofrön. Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten (båda ska vara hela). Lägg även i den rimmade bogen.
- Låt ärtorna koka tills de är mjuka (cirka 2 timmar) men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört. Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum och ärtskal från ytan av soppan.
- Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét.
- Skär bogen i bitar när soppan börjar se färdig ut och lägg på ett fat bredvid. Det skurna köttet kan också läggas i soppan igen. Ta upp löken och moroten och servera dem bredvid. Ta upp eventuella kryddnejlikofrön.
- Krydda till slut soppan med två matskedar senap. Servera gärna med en klick senap bredvid.