Räkspett

4 röster
20 min
4
Räkspett
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Heta räkor med het majonnäs, som mildras av ett luftigt jasminris.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.


Visa mer
20 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 20 stora räkor
  • 4 träspett
  • 1 msk curry madras
  • 1 msk oregano
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk havssalt
  • 1 tsk spiskummin
  • majsolja, att steka i

Hot mayo:

  • 2 dl majsolja
  • 1 äggula
  • 0,5 lime, pressad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 skiva lantbröd
  • 1 liten knippa persilja
  • 1 liten serranochili, finhackad
  • jasminris, till servering
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skala räkorna och trä dem på spetten.
  2. Mixa curry, oregano, chilipulver, havssalt och spiskummin till ett pulver. Strö kryddpulvret över spetten och stek dem i en panna med majsolja på hög värme tills de fått färg.
  3. Mät upp riset, 4 deciliter och skölj det noga. Lägg riset i en kastrull tillsammans med 4 deciliter vatten och koka upp. Sänk värmen och koka under lock på svag värme i cirka 10 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt riset stå under lock ytterligare 10 minuter.
  4. Hot mayo: Knäck ägget och stjälp ner gulan i en skål. Häll ner oljan droppvis i skålen och vispa samtidigt. Det är viktigt att inte låta oljan rinna i början, då kan majonnäsen skära sig.
  5. Finhacka chilifrukten och smaksätt majonäsen med lime, vitlök och chilin.
  6. Smula lantbrödet i fina smulor och tillsätt det tillsammans med persiljan.
  7. Servera räkspetten med hot mayon och jasminriset.

Laddar fler recept...