Salladsbowl i brödkorg

Amerikansk salladsbowl i brödkorg
Foto: TV4

Salladsbowl i brödkorg

Av: Robin - Kristinehamn

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig. Recepten är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Dressing

  • 3 dl majonnäs
  • 5 msk vatten
  • 2-4 chilisås (smaka av)
  • ca 1 tsk citron, färsk eller på flaska
  • salt
  • vitpeppar
  • cayennepeppar

Sallad

  • 200 g kycklingfilé, typ minutkyckling
  • salt
  • peppar, nymalen (eller herbes de provence, bbq kryddor)
  • 140 g bacon, svenskt
  • 1 salladshuvud
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 rödlökar, små
  • 4 bröd, frallor
  • 4 msk olja, valfri
  • flingsalt

Gör så här

Dressing

  1. Vispa majonnäs och vatten hårt med elvisp tills ingredienserna gått ihop till en smet.
  2. Smaka av med chilisås, citron och salt, nymalen vitpeppar och nymalen cayennepeppar.
  3. Förvara i tätsluten burk i kylen – får du något över kan du spara dressingen i minst en vecka om du förvarar den i kylen.

Brödkorgarna

  1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
  2. Skär av den översta toppen på frallorna och gröp försiktigt ut inkråmet med en matsked så att du får ut det så helt som möjligt.
  3. Skiva det i 1x1 cm stora tärningar. Mät upp olja i en skål och smula i flingsalt. Vänd snabbt tärningarna i oljan, lägg på en plåt, strö över flingsalt och rosta i ugnen i ca 8-10 minuter (eller tills de blivit gyllenbruna och frasiga).
  4. Rör om några gånger. Ta ut och låt svalna. Förvara i tätsluten burk om du gör dem i förväg.
  5. När krutongerna är klara ökar du temperaturen i ugnen till 200 grader.
  6. Rosta frallorna och locken på en plåt i ugnen snabbt, några minuter räcker. De ska vara lite frasiga men inte hårda. Låt svalna. Förvara torrt och lufttätt om du gör dem i förväg.
  7. Stek baconet knaprigt i stekpannan. Låt svalna, gärna på hushållspapper. Bryt i små bitar. Skölj inte ur stekpannan – använd flottet från baconen när du steker kycklingen.Så här långt kan du förbereda i förväg.

Någon timme innan

  1. Inför serveringen sköljer och skivar du en krispig grönsallad i smala remsor. Dela de sköljda tomaterna i fyra klyftor. Skala och finhacka en rödlök. Blanda ihop alla grönsakerna i en stor skål.
  2. Skala den andra rödlöken och skär i tunna ringar. Den används till dekoration.
  3. Strimla och krydda minutkycklingen enligt tycke och smak. Salt, peppar och lite provencalska kryddor räcker långt. Du kan också välja en barbeque-krydda om du vill anknyta till det amerikanska grill-köket. Stek under lock i stekpannan för att bevara fukten och mörheten. Låt svalna något.

Servering

  1. Blanda ned kycklingstrimlorna och baconflagorna i grönsalladen. Blanda i dressingen i salladen direkt.
  2. Fyll brödet med den färdigblandade salladen. Lägg på locket lite på snedden. Lägg krutongerna och några skivor rödlök intill brödkorgen på tallriken. Servera och ät genast!