Aloo Tikki

Aloo Tikki
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Aloo Tikki

32 ingredienser

1 h

Den här smakrika rätten som serveras med chutney måste du testa! Det är några olika moment för att få rätten klar, men har du väl lagat den en gång kommer du säkerligen vilja laga den snart igen.

Ingredienser

portioner

Aloo Tikki

  • 600 g mjölig potatis
  • 1 msk malen ingefära
  • 0,75 tsk garam masala
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk rapsolja, het
  • 2 msk färsk koriander, finhackad
  • 1 grön chilifrukt, finhackad
  • 2 msk majsstärkelse
  • 4 msk pankoströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2 msk cashewnötter, finhackade
  • rapsolja (till stekning)

Fyllning

  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk cashewnötter, finhackade
  • 1 msk malen ingefära, riven
  • 1 grön chilifrukt, finhackad
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk garam masala
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl gröna ärtor
  • 100 g paneer (eller keso)
  • 50 g färsk koriander, grovhackad

Tamarindchutney

  • 1 tsk rapsolja
  • 0,5 tsk hel spiskummin
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk chilipulver
  • ca 1 krm asafoetida (hing, kan uteslutas)
  • 125 g tamarindpasta (burk)
  • 1,25 dl farinsocker
  • svart salt (eller Himalayasalt)

Gör så här

  1. Aloo Tikki
    Koka potatisen med skal tills den precis är klar, det är viktigt att den inte blir överkokt. Bästa sättet är att ångkoka potatisen till 98 grader i innertemperatur.
  2. Låt potatisen svalna medan du gör fyllningen.
  3. Fyllning
    Hetta upp olja i en stekpanna och fräs nötterna gyllene.
  4. Tillsätt ingefära och grön chili och fortsätt fräsa ca 50 sekunder. Sänk temperaturen och tillsätt chilipulver, garam masala, spiskummin och salt.
  5. Tillsätt ärtorna och lägg på ett lock. Låt fräs på låg temperatur under lock i ca 3 minuter.
  6. Krossa ärtorna grovt med baksidan av en slev. Tillsätt paneer, koriander och blanda, låt sedan svalna.
  7. Aloo Tikki
    Skala potatisen och riv eller pressa den.
  8. Tillsätt cashewnötter, ingefära, garam masala, citron, salt och chilipulver.
  9. Hetta upp oljan i en panna och häll det över nötterna och kryddorna. Blanda och tillsätt koriander och grön chili.
  10. Se till att blandningen svalnat helt och tillsätt sedan mjöl och panko. Blanda ihop till en torr deg, om degen fortfarande är klibbig så tillsätt lite mer mjöl.
  11. Dela degen i sex delar och rulla till bullar som du täcker med plastfilm.
  12. Platta ut bullarna till skålar som du fyller med ärtfyllningen, vik över kanterna och platta ihop till en flat bulle.
  13. Hetta upp olja i en panna till 180 grader.
  14. Stek bullarna först på ena sidan i 2–3 minuter, utan att vända dem. Stek sedan på andra sidan lika länge.
  15. Låt bullarna rinna av på ett galler med hushållspapper under.
  16. Servera med tamarindchutney.
  17. Tamarindchutney
    Hetta upp oljan i en liten kastrull.
  18. Tillsätt kumminfrön och fräs tills de sprakar. Tillsätt sedan ingefära, röd chili och asafoetida.
  19. Tillsätt tamarindpastan, rör runt och sjud på låg värme i ca 3 minuter.
  20. Tillsätt farinsockret och sjud ytterligare 5 minuter tills chutneyn tjocknat. Låt svalna innan användning.