Älgtartar

Älgtartar
Foto: TV4

Älgtartar

Av: Camilla Simonsson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

Älgtartar med grankottskräm är en höstlig och välsmakande rätt att servera sina gäster.

Ingredienser

portioner4 - 6

Älgtartar

  • 200 g älgrulle
  • 1 schalottenlök
  • rapsolja
  • salt

Granskottskräm

  • 2 äggulor
  • 1 tsk senap (svensk och ekologisk)
  • 1 msk äppelcidervinäger (svensk och ekologisk)
  • 2,5 dl granskottsolja
  • salt

Jordärtskocks-”tartlett”

  • 5 jordärtskockor
  • 1 l vatten
  • salt
  • 5 dl rapsolja

Servering

  • ramslökskapris
  • ätbara blommor

Gör så här

Älgtartar

  1. Sota älgrullen i en varm stekpanna.
  2. Skär bort stekytan och eventuella senor.
  3. Hacka köttet fint.
  4. Hacka även schalottenlök fint.
  5. Blanda kött, lök, rapsolja samt salt och rör om.

Granskottskräm

  1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
  2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt.

Jordärtskocks-”tartlett”

  1. Tvätta och koka jordärtskockorna tills de är genomkokta.
  2. Häll av vattnet.
  3. Dela jordärtskockorna på mitten och gröp ur innehållet.
  4. Fritera de urgröpta skalen i rapsolja.
  5. Torka skalen i ugnen på 50 grader tills de är frasiga.

Servering

  1. Fyll ”tartletterna” med granskottskräm i botten och sedan älgtartar.
  2. Toppa med ramslökskapris och blommor.