Älgtartar

Foto: TV4
Älgtartar
15 ingredienser
1 h
Älgtartar med grankottskräm är en höstlig och välsmakande rätt att servera sina gäster.
Ingredienser
Älgtartar
- 200 g älgrulle
- 1 schalottenlök
- rapsolja
- salt
Granskottskräm
- 2 äggulor
- 1 tsk senap (svensk och ekologisk)
- 1 msk äppelcidervinäger (svensk och ekologisk)
- 2,5 dl granskottsolja
- salt
Jordärtskocks-”tartlett”
- 5 jordärtskockor
- 1 l vatten
- salt
- 5 dl rapsolja
Servering
- ramslökskapris
- ätbara blommor
Gör så här
Älgtartar
- Sota älgrullen i en varm stekpanna.
- Skär bort stekytan och eventuella senor.
- Hacka köttet fint.
- Hacka även schalottenlök fint.
- Blanda kött, lök, rapsolja samt salt och rör om.
Granskottskräm
- Blanda äggulor, senap och vinäger.
- Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt.
Jordärtskocks-”tartlett”
- Tvätta och koka jordärtskockorna tills de är genomkokta.
- Häll av vattnet.
- Dela jordärtskockorna på mitten och gröp ur innehållet.
- Fritera de urgröpta skalen i rapsolja.
- Torka skalen i ugnen på 50 grader tills de är frasiga.
Servering
- Fyll ”tartletterna” med granskottskräm i botten och sedan älgtartar.
- Toppa med ramslökskapris och blommor.