Älgmedaljong och tumpotatis med gräddsås

Älgmedaljong och tumpotatis med gräddsås
Foto: Tv4

Älgmedaljong och tumpotatis med gräddsås

Av: Maud - Sälen

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

30 m

Smörstekta älgmedaljoner med tumpotatis, gräddsås och inlagd färskgurka och persikor blir en riktigt festlig huvudrätt till nästa bjudning!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgmedaljonger:

  • älgfilé
  • smör

Gräddsås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl älgfond
  • 3 dl grädde
  • 1-2 msk messmör

Mormors inlagda färskgurka:

  • 1 gurka
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 kruka persilja, finhackad

Inlagda pepparriskor:

  • pepparriskor
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 6-7 hela nejlikor
  • Kanelstång

Tumpotatis:

  • 0,5 tumskalig potatis, kokas
  • 2 msk smör

Gör så här

Älgmedaljonger

  1. Skär medaljonger av älgfilén och stek i smöret.

Gräddsås

  1. Fräs smör och vetemjöl. Späd sedan med älgfonden och grädden.
  2. Smaka eventuellt av med messmör och eventuellt salt när såsen puttrar.

Mormors inlagda färskgurka

  1. Blanda ättikssprit, socker, vatten, salt, vitpeppar och persilja.
  2. Hyvla gurka i runda, tunna skivor och blanda ner den i lagen. Låt sedan dra minst 1,5 timma.

Inlagda pepparriskor

  1. Koka av pepparriskorna i rikligt med vatten cirka 10 minuter.
  2. Gör en 1-2-3 lag av ättika, socker och vatten, koka upp den och lägg i pepparriskorna med några kryddnejlikor och kanelstång. Redo för servering.

Tumpotatis

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skär potatisen i bitar i ungefär en tummes storlek. Koka potatisen och smält smöret undertiden.
  3. Låt potatisen svalna innan den läggs i en ugnssäker form. Tryck till potatisbitarna med tummen och pensla dem med det smälta smöret. Gratinera i cirka 10 minuter.