Älgfilé med bearnaise, klyftpotatis och bakade tomater

Älgfilé med bearnaise, klyftpotatis och bakade tomater
Foto: TV4
Emilia Nilsson SMK 2019
Emilia Nilsson SMK 2019

Älgfilé med bearnaise, klyftpotatis och bakade tomater

Av: Emilia Nilsson

Från: Sveriges mästerkock

28 ingredienser

75 m

Älgfilé med bea är en magisk kombo! Serveras som bäst med klyftpärer, gula kantareller, bakade tomater och sparris.

Ingredienser

portioner

älgfilé

  • 700 g älgfilé
  • salt
  • vitpeppar, rostad

Bearnaise

  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 7 vitpepparkorn
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 kruka dragon
  • 5 äggulor
  • 500 g smör
  • 0,5 kruka persilja
  • dragon
  • salt
  • peppar
  • cayennepeppar

klyftpotatis

  • 8 potatisar mjöliga (gärna king edward)
  • olja
  • rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • salt

Ugnsbakade tomater

  • 10 körsbärstomater
  • olja
  • salt

Tillbehör

  • 10 gröna sparrisar
  • 15 kantareller
  • smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Klyftpotatis

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär potatisen till klyftor. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg på klyftorna på plåten. Ringla på lite olja, rosmarin och två vitlöksklyftor (skalade och tilltryckta med kniv). Salta lätt och blanda runt. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter.

Ugnsbakade tomater

  1. Lägg cocktailtomater i en ugnsform, ringla på lite olja och salta. Ställ in tomaterna i ugnen tillsammans med potatisen tills de mjuknat.

Bearnaise

  1. Rosta hel vitpeppar i en torr stekpanna. Smält smöret på låg värme och ställ åt sidan.
  2. Häll i vatten, vinäger, den hackade schalottenlöken, vitpepparkorn och en kvist dragon i en kastrull. Koka tills hälften återstår, ca 3 msk.
  3. Sila av reduktionen och häll vätskan i en ny kastrull, addera äggulorna och vispa kraftigt på låg värme tills det blivit krämigt till konsistensen (62-65 grader).
  4. Tag av värmen och droppa ner det smälta smöret under kraftig vispning, spara den vita bottensatsen i smörkastrullen. Smaka av bean med salt, hackad dragon, hackad persilja, peppar och cayennepeppar.

Älgfilén

  1. Putsa älgfilén från hinnor och skär den så att den blir slät. Salta och krydda filén med mortlad vitpeppar.
  2. Värm en stekpanna, i med olja och smör. Stek filen runt om så att den får fin färg. Sätt in i ugnen och tillaga till en innertemperatur på 57 grader. Ta ut och låt vila i ca 10 minuter innan den skärs upp i skivor.

Tillbehör

  1. Stek kantarellerna i smör, salta och peppra.
  2. Stek sparris i smör, salta och peppra.
  3. Servera alla delar tillsammans och garnera med en kvist dragon och eventuellt en kvist timjan.