Chikin Nanban - friterad kyckling med Nanban och Tartarsås

Foto: TV4
Chikin Nanban - friterad kyckling med Nanban och Tartarsås
21 ingredienser
35 min
En härlig asiatisk rätt med två smakrika såser som garanterat inte smakar svenskt.
Ingredienser
- 3 kycklingbröstfiléer (eller lårfilé)
- ägg
- vetemjöl
- olja, till friteringen
- 8 msk japansk soja
- 10 msk risvinäger (su)
- 12 msk strösocker
- 1 msk ketchup
- 0,25 lök, skivad
- 1 morot
- 1 bit färsk ingefära
- 2 ägg, hårdkokta
- 0,5 gul lök
- 1 inlagd gurka (eller smörgås gurka)
- 5 msk majonnäs
- 1 msk ketchup
- 1 msk grovkornig senap
- 1 msk citronsaft
- salt
- peppar
- persilja
Gör så här
- Koka äggen och hacka i bitar, hacka lök och gurkan i bitar. Blanda majonnäs, ketchup, senap och citronjuice i en skål.
- Rör ner ägg, lök och gurka. Smaka av med salt, peppar och persilja.
- Blanda soja, risvinäger, strösocker och ketchup i en liten kastrull. Skiva löken, skala och skär moroten i 3-4 delar.
- Skala och skär den färska ingefäran i 2-3 bitar och lägg ner allt tillsammans i kastrullen.
- Koka upp och låt stå i 10-15 minuter på svag värme. Sila ifrån grönsakerna så att såsen blir slät.
- Hetta upp oljan i en wok eller liknande tills det börjar ryka lätt, 170–180 grader.
- Skär kycklingbrösten på längden i två bitar. Vispa äggen svagt i en skål.
- Vänd kycklingbitarna i lite vetemjöl och doppa dem snabbt i de vispade äggen.
- Lägg ner dem i den varma oljan (170-180 grader) i cirka 3 minuter, eller tills de blivit gyllenbruna.
- Ta upp och doppa snabbt i Nanbansåsen och låt sedan rinna av på hushållspapper.
- Skär kycklingen på diagonalen i tunna skivor och lägg upp snyggt på tallriken och häll lite Nanbansås över.
- Lägg en sträng Tartarsås över kycklingen. Servera gärna mer Tartarsås i en skål bredvid för den som vill ha mer.