Shabu Shabu
Shabu Shabu
17 ingredienser
Det här är en asiaisk stormiddag som äts i olika steg och som ska avnjutas länge och väl.
Ingredienser
- 400 g entrecôte, i mycket tunna skivor (finns ibland färdigskuret i frysdisken i japanska mataffärer)
- 400 g salladskål
- 100 g enokisvamp
- 4 shiitakesvamp
- 2 purjolökar
- 300 g tofu
- 30 g glasnudlar
- 1 kruka koriander
- 1 l vatten
- 5 cm kombu (havsalg)
- 1 dl soja
- 1,5 msk citron, saft
- shabu shabu-sås (färdigblandad sesamsås)
- 10 cm rättika
- 1 röd chilifrukt
- 4 msk gräslök, hackad
- japanskt ris
Gör så här
- Skär salladskålen i bitar. Ansa och skär purjolöken i sneda skivor. Skär ett kryss i hatten på shiitakesvamaparna.
- Koka glasnudlarna i 2-3 minuter i lite vatten. Skär tofun i kuber.
- Riv några matskedar rättika och lägg detta i en liten serveringsskål. Gör tre hål i resterande rättika med en ätpinne.
- Skär itu chilin och skrapa bort fröna. Skär remsor av chilin och stoppa in dem i hålen i rättikan med hjälp av ätpinnen.
- Riv nu ytterligare några matskedar rättika (så blandas chilismaken upp i rättikan) och lägg i nästa serveringsskål. Gräslöken läggs i en tredje skål.
- Lägg upp alla grönsaker, tofu, koriander, glasnudlar och svampar i vackra högar på ett fat. Lägg upp köttet i solfjäderform på ett annat fat.
- Blanda 1 dl soja och 1 msk citronsaft i en skål. Häll upp shabu shabusåsen i en annan.
- Koka upp vatten med biten kombu i, plocka ur algen när det kokat upp.
- Ställ fram allting på matbordet. Buljongen med värmekälla (ta fram fonduegrytan till det här).
- Nu tar var och en sina ätpinnar, tar lite av varje från grönsaksfatet och lägger i den heta buljongen, tar upp dem vartefter de kokar mjuka. Doppa i sojan och smaksätt med rättika eller gräslök.
- Sedan doppar man några skivor entrecote i buljongen och låter dem precis bli grå, då är de färdiga. Doppa i shabu shabu-såsen. Som tallrik har man sin skål med ris.
- När allt är uppätet dricker man upp resterna av den fantastiska buljongen som är kvar i grytan.
- Måltiden avslutas med buljongkokt kött och grönsaker med lite smakrika tillbehör.
- Egentligen räcker det här som en måltid i sig. Buljongen ska sättas fram på bordet över en värmeplatta så att alla kan koka grönsaker och kött i detta. Vi har lagt upp ingredienserna på samma fat – det gör man aldrig i Japan.