• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Aioli på blancherade vitlöksklyftor

POPULÄRT
Aioli på blancherade vitlöksklyftor
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Aioli på blancherade vitlöksklyftor

5 steg att laga

5 ingredienser

30

En klassisk aioli där vitlöksklyftorna ”blancheras” för att bli av med den råa smaken, detta ger en rund och fyllig aioli som är ljuvlig till det mesta.

Ingredienser

portioner1 sats
  • 4 klyfta vitlök, skalade
  • 2 äggulor
  • 5 dl rapsolja
  • 30 g citronsaft
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp en liten kastrull med vatten. Lägg i vitlöksklyftorna och koka 30 sekunder, spola av med kallt vatten. Upprepa detta totalt tre gånger.
  2. Dela vitlöksklyftorna på mitten och ta ur stjälken.
  3. Mortla vitlöksklyftorna fint eller pressa dem med den flata sidan av en kniv.
  4. Lägg vitlöksklyftorna i en bunke med äggulorna och vispa ner oljan i en fin stråle, den ska bli tjock och glänsande.
  5. Smaksätt med citronjuice och salt.