Äggröra med inkokt lax på fröknäcke

Äggröra med inkokt lax på fröknäcke
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Äggröra med inkokt lax på fröknäcke

15 ingredienser

25 m

Inkokt lax som serveras med den krämigaste äggröran och fröknäcke.

Ingredienser

portioner

Inkokt lax

  • 500 g laxfilé
  • 1,5 l vatten
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk salt
  • 10 vitpepparkorn, krossade
  • 0,25 purjolök, skivad
  • 1 citron, skuren i skivor

Äggröra

  • 4 ägg (stora)
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 70 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 salladslökar

Servering

  • fröknäcke

Gör så här

Inkokt lax

  1. Koka upp vatten, vinäger, socker och salt till inkokningslagen i en kastrull med vitpeppar, citronskivor och purjolök.
  2. Skär laxen i 4 bitar och slå på den varma lagen. Sjud laxen i 3-4 minuter på svag värme, låt svalna i spadet till servering.

Äggröra

  1. Vispa ihop ägg och grädde lätt i en bunke och smaksätt med salt och peppar.
  2. Smält hälften av smöret i en kastrull och tillsätt äggblandningen.
 Rör försiktigt med en slickepott på svag värme i 2–3 minuter, tills äggen börjar bli lite krämiga och "sätter sig".
  3. Vänd ner resten av smöret i klickar och låt det smälta ut i äggröran.
  4. Strimla salladslöken tunt.
  5. Servera äggröran varm på ett fröknäcke med inkokt lax och toppa med löken.