Adobo spatchcocked chicken

POPULÄRT
Adobo chicken ny
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Adobo spatchcocked chicken

13 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här kycklingrätten från Filippinerna blir en riktigt god middag tillsammans med kokosris och krispig salladslök.

Ställ frågor om receptet
Erik Videgård Instagram

Ställ frågor om receptet

Följ Erik på Instagram - där svarar han på alla frågor om receptet

Läs mer

Ingredienser

portioner4 - 6

Kyckling

  • 1 hel kyckling, ryggbenet bortklippt, bröstbenet knäckt och kycklingen utplattad (”spatchcocked”)
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 dl soja (ljus)
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 4 lagerblad

Tillagning

  • 3 msk rapsolja
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 gul lök, medium, grovhackad
  • 3,75 dl vatten
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 msk svartpepparkorn

Servering

  • salladslök, finskivad
  • kokosris

Gör så här

Kyckling

  1. Blanda marinaden och gnid in kycklingen.
  2. Lägg kycklingen i en plastpåse och låt marinera i kylen över natten.

Tillagning

  1. Hetta upp 2 msk olja i en stor stekpanna.
  2. Lyft upp kycklingen ur påsen och spara marinaden till senare.
  3. Stek kycklingen på båda sidor tills den är vackert brun, ca 3 minuter per sida.
  4. Ta upp kycklingen ur pannan.
  5. Tillsätt resterande olja i pannan och fräs lök och vitlök i 1,5 minut.
  6. Häll ner marinaden i pannan tillsammans med vatten, socker och svartpepparkorn. Låt koka upp och sjuda i 5 minuter.
  7. Lägg ner kycklingen i pannan med skinnsidan nedåt och låt sjud i 25 minuter.
  8. Vänd skinnsidan uppåt och sjud ytterligare 15 minuter eller tills innertemperaturen på lårets tjockaste del är 70 grader. Såsen ska ha en konsistens lik sirap. Om såsen behöver bli tjockare tar du upp kycklingen och kokar ner såsen ytterligare.

Servering

  1. Lägg kycklingen på ett fat och häll såsen över.
  2. Strössla över salladslök och servera med kokosris.