Pestopizza med parmaskinka

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pestopizza med parmaskinka
14 ingredienser
25 min
Pizza i dag är inte vad det brukade vara. Från att ha toppats med pressad skinka och burkchampinjoner toppas den i dag oftast med fina färska råvaror. Istället för tomatsås används här en härlig pesto.
Ingredienser
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
Topping:
- 100 g parmaskinka
- 4 msk pesto
- 0,5 dl grillad marinerad paprika
Pesto:
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk pinjenötter (alternativt 15 skållade sötmandlar)
- 2 krukor färsk basilika
- 1 kruka färsk persilja
- 1 tsk flingsalt
- 1 dl olivolja
- 50 g parmesanost, riven
Gör så här
- Lägg vitlöken och nötterna i en matberedare och sätt igång den.
- Tillsätt basilika, persilja och flingsalt och kör till ett mos. Droppa under tiden i i oljan och tillsätt osten, lite i taget, för att få en puré som liknar majonnäs i konsistensen.
- Packa i en tät burk.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en plastpåse och tillsätt 1.5 deciliter vatten. Knåda degen i påsen och gör 2 platta bröd lika stora som botten på stekpannan.
- Hetta upp en stekpanna och baka bröden i stekpannan med lite olivolja på svag värme, cirka 5 minuter på varje sida. Använd locket för att skapa en ugn.
- Bred på ett tjockt lager pesto när bröden är klara.
- Toppa med parmaskinka och grillad marinerad paprika.