50/50 julköttbullar
50/50 julköttbullar
11 ingredienser
20 m
"Hela smaken och upplevelsen men betydligt lägre klimatavtryck och mycket bättre näringsinnehåll. Det erbjuder dessa smakrika köttbullar som får extra djup av porter och frasighet av baljväxtfärs. Stek dem noga runt om så de får riktigt fin färg och textur." /Jessie Sommarström
Se Jessie Sommarström laga receptet

Ingredienser
- 250 g svenskodlad färs
- 1,25 dl porter
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl vispgrädde
- 1 gul lök (liten)
- 250 g blandfärs
- 8 g salt
- 1 ägg
- 1 krm svartpeppar, malen
- 1 krm malen kryddpeppar
- 1-2 msk smör (till stekning)
Gör så här
- Sätt ugnen på 165 grader.
- Lägg den svenskodlade färsen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen 10–12 minuter. Tag ut och låt svalna.
- Mät upp porter, ströbröd och vispgrädde i en bunke. Rör ihop och låt stå och svälla i 10 minuter.
- Finhacka löken och stek den mjuk i smör. Låt svalna
- Blanda blandfärsen med salt, ägg, den rostade baljväxtfärsen och ströbrödsblandningen.
- Gör ett stekprov och justera kryddningen vid behov.
- Forma och stek smeten till köttbullar i smör. De ska får en fin yta och bli genomstekta.