Kräftskiva miljöbild

5 goda drycker till kräftskivan

Äntligen dags för kräftskiva! Salta kräftor, västerbottenspaj, hembakat focacciabröd och kanske en toast skagen för den som inte går all in på kräftor. Men vad dricker man till? Sommelier Maya Samuelsson har såklart svaret!

Kräftskivan är en stark och kär tradition i Sverige, varför tror du den är så populär?

Det kan jag bara gissa mig till men att samlas runt mat och dryck är något som passar alla och samtidigt ger oss ett tillfälle att få vara nära familjen och umgås. Jag menar, vem gillar inte det? Att vi svenskar älskar kräftor det kan vi i alla fall slå fast. Tittar vi historiskt är det till och med så att år 1922, när vi hade en folkröstning om vi skulle förbjuda alkohol i Sverige eller inte, användes våra röda kräftor till och med i marknadsföreningen för Nej-sidan. Man sa att om vi inte får dricka snaps längre kan vi lika gärna sluta äta kräftor, och det -gud förbjude- vill man inte! Visst låter det otroligt? Googla på den kända tecknaren och författaren Albert Engström och hans reklamaffisch mot alkoholförbudet får du med egna ögon se hur kampanjen såg ut.

Maya, vad kan inte du vara utan på kräftskivan?​

Det är ju såklart kräftorna! Och för att vara helt ärlig har jag sedan min tid boendes i Göteborg inte kunnat gå en säsong utan en kräftskiva med havskräftor också. Om vi bortser från skaldjuren, och om jag får lyxa till det, så är löjrom en stor svaghet som gör denna tjej lycklig när det står på bordet.

Vad är en lyckad kräftskiva för dig?

Som med all mat och vin för mig handlar det om att få njuta och dela upplevelsen tillsammans med nära och kära. Sen hatar jag ju inte att vare sig sjunga eller klä ut mig heller -  så en lyckad kräftskiva innehåller hattar och snapsvisor!

Ge oss fem dryckestips till kräftskivan!

Snaps och öl hör till vår tradition att plocka fram på skivan och inte konstigt är det då det fungerar alldeles utmärkt till kräftor. Men varför inte våga testa något nytt? Jag menar eftersom den japanska risdrycken Sake matchas förträffligt med Sashimi är det inte helt ologiskt att det också skulle kunna matchas med kräftor. Här nedan har ni fem olika alternativ för den som vill ha lite ovanliga drycker till kräftorna i år!

​Monte Rossa, Flamingo Rosé Brut, Nr 7615, 229 kr
Blekrosa Franciacorta med doft och smak av jordgubbar, sommarbär, citrus och brödighet.

Karlskrona Musteri Äppelmusten, 2020, Nr 11941, 59 kr
Alkoholfri äppelmust med fruktig smak, sötma och tydlig karaktär av gula och röda äpplen. Även inslag av mandelmassa, örter, apelsin och kryddor.

Mikkeller, Limbo Yuzu, Nr 82980, 22:90 kr
Fruktig, syrlig smak med inslag av citrus, halm och örter.

Kid Pink Label, Junmai Daiginjo, Nr 80363, 329 kr
En fyllig sake som är halvtorr till torr och har stor komplex smak av citrus, melon, persika, päron, mango och exotiska frukter.

Jurtschitsch, Langenlois Riesling, 2020, Nr 2939, 149 kr
Nyanserad, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, färska örter, persika och lime.