• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

3 fyllningar till semlor

3 fyllningar till semlor
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

3 fyllningar till semlor

6 steg att laga

16 ingredienser

40 m

”Här delar jag med mig av 3 olika semmelfyllningar. En klassisk med smak av bittermandel som såklart går att smaksätta även med kardemumma. En annan fyllning med smakinspiration från Sverige och våra fantastiska havtorn. Sist men inte minst kommer en fyllning gjord tillsammans med grapefrukt som friskar upp. Testa och bli inspirerad, kanske hittar du en ny favorit!” /Alexander Pelli

Ingredienser

Klassisk

  • 220 g rostade mandlar (eko) [3,4 dl]
  • 250 g strösocker (eko) [2,8 dl]
  • 2-3 bittermandel
  • 2-4 g salt (efter smak) [1,5-3 krm]
  • 60-100 g vispgrädde (eko) [0,6-1 dl]

Havtorn

  • 220 g rostade mandlar (eko) [3,4 dl]
  • 250 g strösocker (eko) [2,8 dl]
  • 40 g havtorn, mixade och silade utan kärnor (eko) [4,5 msk]
  • 2-3 g salt (efter smak) [1,5-2,5 krm]
  • 30-50 g vatten (använd utefter önskad konsistens) [0,3-0,5 dl]

Blodgrape

  • 220 g rostade mandlar (eko) [3,4 dl]
  • 250 g strösocker (eko) [2,8 dl]
  • 30 g blodgrapefrukt, köttet (eko) [2 msk juice]
  • 1-2 blodgrapefrukter, zest (eko)
  • 2-3 g salt (efter smak) [1,5-2,5 krm]
  • 30-50 g vatten (använd utefter önskad konsistens) [0,3-0,5 dl]

Gör så här

  1. Välj ett av recepten du vill göra.
  2. Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 10-20 minuter, vänd runt i mandlarna lite då och då. För att se om mandlarna är färdiga tar du en mandel och bryter den i hälften, har nöten en beige/ljusbrun färg genom hela insidan är den klar. Mer färg betyder mer smak.
  3. När mandlarna är rostade kokar du upp mandeln i vatten, häll av allt vatten och koka upp på nytt. Låt koka i 5 minuter.
  4. Innan mandlarna mixas är det valfritt att skala dem eller inte. Skalet ger en mustigare smak samt ett inslag av bitterhet, en mer vuxen fyllning kan man säga!
  5. Tillsätt allt utom vätskan i valt recept i en matberedare och mixa slätt, tar ca 2-4 minuter beroende på matberedare, sockret ska ha lösts upp. Tänk på att låta din maskin vila om det behövs, min egna matberedare mixar jag endast 1-2 minuter åt gången med.
  6. Tillsätt sedan vätska utefter önskad konsistens, fyllningen ska vara len och spritsbar.